Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Banja Luka postaje "pametni grad"

12.11.2018. 13:23 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, izjavio je danas da je jedan od strateških ciljeva gradske administracije transformacija Banje Luke u "pametni grad", što podrazumijeva digitalizaciju niza usluga.

"To znači modernizaciju usluga Grada i put ka elektronskim uslugama u najširem smislu riječi. Modernizacija komunalnih usluga danas predstavlja zapravo čitav niz mobilnih aplikacija koje su nezaobilazan dio toga", naveo je Radojičić, nakon što je danas, u ime Grada, potpisao sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotrehničkim fakultetom i informatičkom kompanijom Lanaco.

Ovaj sporazum podrazumijeva niz mjera i aktivnosti u oblastima podrške razvoju stručnih kadorva iz ove oblasti, istraživanja, kreiranja adekvatne softverske platforme i rješenja koji su neophodni za razvoj koncepta elektronske uprave, te rad na digitalnoj transformaciji lokalne samouprave i privrede.

Dekan banjalučkog ETF-a Branko Blanuša, rekao je da će ETF maksimalno doprinijeti realizaciji sporazuma kroz kvalitetno školovanje kadra, zatim kroz programe prekvalifikacije i dokvalikacije i koncipiranjem zajedničkih projekata sa Gradom i kompanijom Lanaco. On je napomenuo da je planirano i formiranje koordinacionog tima za digitalnu transformaciju koji će se baviti koncipiranjem različitih projekata u ovoj oblasti.

Direktor kompanije Lanaco Nebojša Ninić, izjavio je da Lanako ima najveću bazu ljudskih resursa u oblasti informatike i da može dati veliki doprinos razvoju ETF-a i grada u cjelini.

"Saradnja će sigurno poboljšati kvalitet studija i doprinijeti kvalitetnijem školovanju budućih inženjera. Studenti će imati priliku da steknu dobra teoretska znanja, ali, i što je mnogo bitnije, imaće priliku za sporovođenje kvalitetne prakse na najnovijim tehnologijama, jer mi posjedujemo prvu pametnu zgradu u BiH i najveći DATA centar", zaključio je Ninić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti