Banja Luka: Potpisana dva grant ugovora vrijedna 15,5 miliona eura

15.02.2011. 15:27 / Izvor: eKapija.ba
Banja Luka: Potpisana dva grant ugovora vrijedna 15,5 miliona eura

U Banjaluci su danas potpisana dva ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o grantovima - jedan za izgradnju sistema skupljanja otpadnih voda - faza 2 na području Bijeljine, vrijednosti 10,5 miliona eura, i jedan za Mahovljansku petlju vrijednosti pet miliona eura.

Ugovor za Mahovljansku petlju zaključen je između EBRD-a i Vlade i "Autoputeva RS", a za izgradnju sistema skupljanja otpadnih voda u Bijeljini između EBRD-a i opštine Bijeljina i preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić zahvalio je Evropskoj komisiji koja je dala pet miliona eura za Mahovljansku petlju i 6,5 miliona eura za projekte u opštini Bijeljina, te Vladi Švedske za odobrenih četiri miliona eura donatorskih sredstava za Bijeljinu.

"Svu pomoć neophodnu za dobijanje ovih donatorskih sredstava pružila nam je Evropska banka za obnovu i razvoj i ovi projekti uspješno teku", istakao je Džombić nakon potpisivanja ugovora i razgovora sa direktorom EBRD-a Giuliom Morenom.

Džombić je rekao da je sa Morenom razgovarao i o spremnosti EBRD-a da učestvuje u finansiranju dionice autoputa Banjaluka - Doboj i drugim projektima koji su od interesa za RS - iz oblasti energetike, komunalne infrastrukture.

"Očekujem veoma uspješnu saradnju u narednom periodu, kao što je to bilo do sada", dodao je Džombić.

On je podsjetio da je Evropska banka za obnovu i razvoj Srpskoj dala kredit u iznosu od 21 milion eura za Mahovljansku petlju, te 12 miliona eura za dvije faze izgradnje kanalizacije u Bijeljini.

Direktor EBRD-a izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima i zahvalio EU na 11,5 miliona eura koje je obezbijedila, kao i švedskoj organizaciji SIDA za četiri miliona eura za Bijeljinu i 0,3 miliona eura za tehničku saradnju.

On je napomenuo da je sa premijerom Džombićem i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem imao uspješan razgovor o finasiranju autoputa Banjaluka - Doboj, te o obnovi određenih postrojenja u oblasti hidroenergije, centralnom grijanju i rukovanju čvrstim otpadom.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg rekao je da je švedska Vlada usvojila četvorogodišnju Strategiju o pomoći BiH i da je veoma važan dio strategije zaštita životne sredijne.

8,5 miliona eura iz IPA fondova

Šef delegacije Evropske unije u BiH Boris Jarošević rekao je da je riječ o 8,5 miliona eura iz IPA fondova, dodavši da će tokom dvogodišnjeg perioda EU obezbijediti oko 90 miliona eura grantova za različite infrastrukturne projekte.

"Ti fondovi biće korišteni uporedo sa kreditima iz različitih finansijskih organizacija. Takođe, podržavamo projekte iz oblasti zaštite životne sredine, kao što je projekat švedske Vlade, ali smo posebno zainteresovani za projekte iz oblasti infrastrukture - za izgradnju puteva, željeznica", naveo je Jarošević.

Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da je riječ o kreditnim sredstvima dobijenim po veoma povoljnim uslovima kada je riječ o kamatnoj stopi i rokovim otplate.

"Bez ovih grantova bilo bi veoma teško realizovati ove projekte. Nadamo se da ćemo uspjeti da sa EBRD-om realizujemo kreditne projekte za razvoj infrastrutkure pod uslovima koje smo dogovorili", napomenuo je Tegeltija.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić podsjetio je da je grant od pet miliona eura podrška kreditu od 21 milion eura, koji je EBRD odobrila za izgradnju Mahovljanske petlje, koja bi trebalo da bude spoj autoputeva Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj.

On je podsjetio da su radovi počeli u aprilu prošle godine i da teku planiranom dinamikom.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je potpisivanjem današnjeg ugovora obezbijeđen dio sredstava kako bi se zaokružila jedna faza i u naredne tri godine završio veći dio kanalizacije. On je rekao da je do sada urađeno dvije petine kanalizacione mreže u gradu.

Direktor bijeljinskog "Vodovoda i kanalizacije" Vasilije Mićić ocijenio je da je uređenje kanalizacionog sistema u Bijeljini veoma bitno zbog zaštite životne sredine i izvorišta vode za piće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti