Banja Luka: Preko 300 učesnika na Microsoft Network konferenciji

17.03.2011. 14:54 / Izvor: eKapija.ba
Banja Luka: Preko 300 učesnika na Microsoft Network konferenciji

Danas je u Velikoj Sali Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banja Luci otvorena prva poslovno-tehnološka konferencija Microsoft Network koja se održava 17. i 18. marta 2011. godine, koja je okupila je preko 300 učesnika - predstavnika bh. privrede, privatnog i javnog sektora, te istaknute domaće i inostrane IT stručnjake.

(Lejla Zukić Krivdić)

Ispred domaćina i glavnog organizatora konferencije prisutne učesnike je pozdravila direktorica Microsoft BiH, Lejla Zukić-Krivdić.

"Od prvog dana u BiH ističemo značaj privatnog i javnog partnerstva za razvoj zemlje u cjelini. Danas je jedan od osnovnih pokretača razvoja jedne zemlje IT industrija. Bosna i Hercegovina je napravila veliki korak naprijed, ali pred nama je još uvijek dug i izazovan put. Današnji svijet je brz i dinamičan i ja vas sve pozivam da razmislite šta možete uraditi – svi vi koji ste danas ovdje, koji su to koraci koje vi kao pojedinci, i kao institucije možete napraviti kako bi ova značajna industrija imala mjesto u društvu koje zaslužuje i imala osnove za dalji i još uspješniji rast i razvoj", istakla je ona.

Naše opredjeljenje je, dodala je ona, da budemo značajan partner u razvoju IT industrije u BiH demonstriramo i ovom konferencijom. Vjerujem da ćemo svi ovu sedmicu okončati puni novih ideja, inspirisani da naše znanje primjenimo na najbolji mogući način, te iskoristimo sve potencijale.

Ispred glavnog pokrovitelja konferencije Vijeća ministara BiH, prisutnima se obratio ministar prometa i komunikacija, Rudo Vidović i posebno daje inicijativa za organizaciju konferencije sa ovako aktuelnom tematikom je za svaku pohvalu.

"U svjetlu ozbiljnog pitanja softverske piraterije u BiH, legalizacija Microsoft softvera u državnoj upravi, odnosno institucijama Vijeća ministara BiH, ima snažnu poruku i značaj u borbi protiv korisnika nelegalnog softvera svake vrste. Potpisivanjem trogodišnjeg ugovora između Microsoft-a i Vijeća ministara BiH, mi smo se nedvojbeno opredijelili na poštivanje smjernica Europske Unije i Svjetske trgovinske organizacije kao i punu primjenu pozitivnih domaćih zakonskih propisa kojima se štite prava intelektualne svojine", naglasio je Vidović.

Ministar nauke i tehnologije u Vladi RS, Jasmin Komić je izrazio veliko zadovoljstvo što se Network konferecija održava u Banja Luci, te pojasnio da je ova konferencija je od izuzetnog značaja i u skladu sa naporima Vlade RS-a za izgradnju informaciono-komunikacijskih tehnologija i za informatizaciju društva u cjelini.

"Uspješnost partnerstva sa Microsoft-om se najbolje ogleda na obostrano korisnoj saradnji i konstantnom pronalaženju efiskasnijih rješenja za javnu upravu", kazao je Komić.

Pierpaolo Taliento, generalni direktor Microsofta za poslovanje sa javnim sektorom na području Centralno-istočne Evrope je također u svom govoru dao ohrabrujuće mišljenje.

"Bosna i Hercegovina ima veoma dobar `hardver` ali joj je potrebno više inovativnosti da bi uistinu postala konkurentna zemlja u Centralno-istočnoj Evropi. Microsoft želi podržati kreiranje mreže ključnih igrača koji će zajednički usmjeriti napore da se u javno privatnom partnerstvu odrede prioriteti koji će inicirati inovativne projekte sa ovim ciljem. Ovo je ujedno i osnovni cilj organizacije ove konferencije", kazao je Taliento.

Konferencija je označila uspješan početak nove ere razvoja lokalne IT industrije i informatizacije lokalne ekonomije, ali i društva uopšte. Želja organizatora je da Microsoft Network postane najrespektabilnija IT konferencija u BiH i događaj koji će promovirati upotrebu informacionih tehnologija u cilju modernizacije poslovanja i ostalih aspekata našeg društva kao što su obrazovanje ili javna uprava.

Sudeći po prvim predavanjima ovaj će cilj biti i ostvaren zajedno sa Microsoft BiH partnerima, klijentima, programerima i IT entuzijastima.

Konferencija je podijeljena na tri dijela, odnosno paralelno nudi tri niza prezentacija namijenjena poslovnim korisnicima, IT profesionalcima te programerima.

Microsoft Network je organizovan pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srpske, Grada Banja Luka i u saradnji sa kompanijama: Logosoft, ComTrade, KING ICT, LANACO, M:TEL.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti