Banja Luka razvija koncept "pametnog" grada uz rješenja kompanije Lanaco

23.10.2019. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka razvija koncept 'pametnog' grada uz rješenja kompanije Lanaco

Menadžer za razvoj poslovanja u kompaniji "Lanaco" Dragan Ninić, istakao je da su kroz ovu platformu prezentovana konkretna rješenja za određene izazove.

Jedan od strateških ciljeva Banje Luke je razvoj koncepta "pametnog" grada koji omogućava bolje i efikasnije pružanje usluga građanima uz moderan pristup i primjenu savremenih tehnologija, rečeno je na današnjoj prezentaciji softverskih i hardverskih rješenja za razvoj ovog koncepta, koja je pripremila kompanija "Lanaco".

"Mogućnosti su neograničene u pogledu ovog koncepta i ono što je danas u razvoju odnosi se na nekoliko usluga kao što su modernizacija u oblasti saobraćaja, parkiranja, mjerenja nivoa buke, zagađenosti vazduha i slično", istakao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana, u cilju primjene savremenih tehnologija, predstavljena nova usluga preko Vajber aplikacije takozvani „čet bot“, a da će Banja Luka od 1. januara biti prvi grad u BiH i među prvima u regiji, koji će uvesti elektronsko izdavanje građevinske dozvole.

Pored toga, u pripremi su i javni pozivi za proširenje i poboljšanje usluga u saobraćaju i parkiranju, takođe u vezi sa primjenom savremenih tehnologija – rekao je on.

Menadžer za razvoj poslovanja u kompaniji "Lanaco" Dragan Ninić, istakao je da su kroz ovu platformu prezentovana konkretna rješenja za određene izazove sa kojima se građani danas susreću, kao i turisti koji dolaze u grad.

"Banja Luka je prvi grad u BiH koji ima razvijenu infrastrukturu na ovom nivou koja omogućava da se realizuju sva rješenja u okviru koncepta „pametnih“ gradova"- istakao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti