Banja Luka razvija koncept 'pametnog' grada uz rješenja kompanije Lanaco

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Banja Luka razvija koncept "pametnog" grada uz rješenja kompanije Lanaco

23.10.2019. 13:38 / Izvor: Akta.ba

Jedan od strateških ciljeva Banje Luke je razvoj koncepta "pametnog" grada koji omogućava bolje i efikasnije pružanje usluga građanima uz moderan pristup i primjenu savremenih tehnologija, rečeno je na današnjoj prezentaciji softverskih i hardverskih rješenja za razvoj ovog koncepta, koja je pripremila kompanija "Lanaco".

"Mogućnosti su neograničene u pogledu ovog koncepta i ono što je danas u razvoju odnosi se na nekoliko usluga kao što su modernizacija u oblasti saobraćaja, parkiranja, mjerenja nivoa buke, zagađenosti vazduha i slično", istakao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana, u cilju primjene savremenih tehnologija, predstavljena nova usluga preko Vajber aplikacije takozvani „čet bot“, a da će Banja Luka od 1. januara biti prvi grad u BiH i među prvima u regiji, koji će uvesti elektronsko izdavanje građevinske dozvole.

Pored toga, u pripremi su i javni pozivi za proširenje i poboljšanje usluga u saobraćaju i parkiranju, takođe u vezi sa primjenom savremenih tehnologija – rekao je on.

Menadžer za razvoj poslovanja u kompaniji "Lanaco" Dragan Ninić, istakao je da su kroz ovu platformu prezentovana konkretna rješenja za određene izazove sa kojima se građani danas susreću, kao i turisti koji dolaze u grad.

"Banja Luka je prvi grad u BiH koji ima razvijenu infrastrukturu na ovom nivou koja omogućava da se realizuju sva rješenja u okviru koncepta „pametnih“ gradova"- istakao je on.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti