Banja Luka traži partnera za izradu Strategije pametnih gradova

06.12.2019. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka traži partnera za izradu Strategije pametnih gradova

Banja Luka, kako je istakao, ima niz pojedinačnih "pametnih" rješenja, a Strategijom razvoja grada – koncept "pametnog grada" definisan je kao jedan od četiri strateška cilja.

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem, učestvovao je danas u panel diskusiji pod nazivom "Pametna rješenja i lokalne uprave", u okviru dvodnevne konferencije o digitalnoj transformaciji "Forward".

Banja Luka, kako je istakao, ima niz pojedinačnih "pametnih" rješenja, a Strategijom razvoja grada – koncept "pametnog grada" definisan je kao jedan od četiri strateška cilja.

"Tražimo partnera za izradu Strategije pametnih gradova, kao što ćemo iduće sedmice imati i završen Akcioni plan „zelenog grada“. U procesu smo e-uprave gdje su aktuelna dva projekta, i to uvođenje e-sjednica Skupštine grada sa partnerima USAID-om i gdje prva faza podrazumijeva uvođenje elektronske dostave i obrade materijala. Drugi važan i veliki projekat jeste elektronska građevinska dozvola i Banja Luka bi trebalo da od 1. januara naredne godine bude u pilot projektu, gdje je još ima puno otvorenih pitanja", kazao je Radojičić tokom panela u Banskom dvoru.

Kako je naglasio, u toku su i dva poziva koja se odnose na modernizaciju u saobraćaju.

"Riječ je o pokrivanju parkinga u centru grada senzorima odnosno indikatorima zauzetosti i o modernizaciji sistema naplate parkinga", naveo je Radojičić.

Veliki projekat koji slijedi, kako je istakao – jeste formiranje Operativno-komunikacionog centra koji bi objedinjavao čitav niz podatak, od prijava komunalnoj policiji i inspekcijama sve do mjerenja aerozagađenja, vodostaja rijeka i informacija za vatrogasnu službu.

"U kriznim ili vanrednim situacija to bi, praktično, bio štab gdje bi se pohranjivali svi podaci. Dakle, jedna vrsta centra za obavještavanje, uzbunjivanje i komuniciranje", pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ono što već traje jeste da je Grad Banja Luka lider u korištenju savremenih metoda informisanja, od prisustva Grada na svim društvenim mrežama, putem kojih građani lako mogu doći do informacija o događajima i uslugama administracije pa do provođenja nekoliko konkursa, koja su realizovana isključivo elektronskim putem.

"To su sve dijelovi jedne generalne slike, koja podrazumijeva "pametne gradove" i koja je neograničena u smislu primjene i opsega", zaključio je prvi čovjek Banje Luke.

Predsjednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušićem kazao je da Skupština Novog Sada prva u regionu koja je potpuno digitalizovala svoj rad.

"Mi smo došli do toga da transkripte sjednica, uz relativno male korekcije, možemo dobiti za nekoliko sati umjesto nekolo dana koliko nam je trebalo prije digitalizacije", kazao je Jelušić.

Kao još jedan primjer "pametnih rješenja", on je naveo primjer mjerenja volumetrije u podzemlju kontejnera za smeće tako da kamion za odvoz dolazi čim je kontejner pun.

"Sve su to naizgled male stvari, ali došlo je vrijeme da se to institucionalno definiše koji je korak i koji su prioriteti da bi građani prepoznali i da bi vidjeli da se ozbiljno radi na tome da im se olakša život", zaključio je Jelušić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti