Banja Luka traži restriktivnije mjere: 27. april je prijelomni datum

13.04.2020. 12:19 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka traži restriktivnije mjere: 27. april je prijelomni datum

Gradonačelnik je upozorio da je sa lijepim vremenom došlo da narušavanja potrebne discipline i opuštanja građana.

Gradski Štab za vanredne situacije, saopštio je danas da će trajanje svih restriktivnih mjera, koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje korona virusa i zaštitilo zdravlje stanovništva, biti produženo do 27. aprila ove godine.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je, od početka krize, u Banjoj Luci registrovano 260 zaraženih lica, da se trenutno pod nadzorom nalazi 2.200 osoba. Rast broja oboljlih, rekao je, u prosjeku iznosi desetak osoba dnevno.

Gradonačelnik je upozorio da je sa lijepim vremenom došlo da narušavanja potrebne discipline i opuštanja građana.

"Po riječima stručnjaka, samo jedno veće okupljanje, sa jednim zaraženim, može cijelu priču da vrati na početak i sruši sav trud koji je uložen u proteklih mjesec i po dana. Zato, još jednom, molim sve građane da poštuju propisane mjere kako bismo za dvije nedjelje možda mogli da govorimo o relaksiranju situacije i ukidanju nekik restrikcija", rekao je Radojičić.

Štab za vanredne situacije danas nije razmatrao dodatne restiktivne mjere, ali je od Republičkog štaba za vanredne situacije zatraženo mišljenje u vezi sa mjerema tokom predstojećih praznika.

"Smatramo da bez restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na mjere kretanja unutar i između lokalnih zajednica, u vremenu predstojećih praznika neće biti moguće spriječiti veća okupljanja građana, čime ozbiljno možemo dovesti u pitanje dalji razvoj epidemiološke situacije", obrazložio je Radojičić.

Gradski štab je danas, načelno, razmatrao i moguće ukidanje pojedinih mjera od 27. aprila, te pripremio nacrt plana, kako bi sedmicu po sedmicu otvarali pojedine djelatnosti.

"Međutim, liberalizacija mjera dolazi u obzir samo ukoliko bismo do 27. aprila imali pozitivan razvoj situacije. U suprotnom, ako do tog datuma budemo imali veći broj oboljelih, onda bi to bio prelomni trenutak za još restriktivnije mjere", kazao je Radojičić.

Štab je objavio da će, u narednih par dana, gradski karantin u dvorani Obilićevo biti ispražnjen zbog isteka roka od 14 dana, potom će uslijediti čišćenje i dezinfekcija, nakon čega će ovaj objekat biti spreman za prihvat novih lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti