Banja Luka: Zatvoren 13. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Agros 2009" - Pobjednik Aleksandrija iz Zvornika

14.09.2009. 11:10 / Izvor: Fokus
Banja Luka: Zatvoren 13. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije 'Agros 2009' - Pobjednik Aleksandrija iz Zvornika

Dodjelom priznanja najuspješnijim izlagačima 13.09.2009. godine je u Banjalučkom velesajmu zatvoren 13. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Agros 2009".

Najviše priznanje, ustanovljeno ove godine, sveukupni pobjednik 13. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "Agros 2009", dobila je kompanija "Aleksandrija" iz Zvornika, rekao je direktor Banjalučkog velesajma, Dragoljub Bojanić.

"U oblasti selekcije i proizvodnje sjemenskog i sadnog materijala, "Zlatni klas" dobio je Poljoprivredni institut RS, te Centar za razvoj i unapređenje sela Banja Luka. "Srebreni klas", u istoj kategoriji, dobio je NGO Krajina. U oblasti hemijske industrije, "Zlatni klas" ponio je "Vukohem" iz Šabca, "Srebreni klas" "Poljonet" Banja Luka, dok je dobitnik "Bronzanog klasa" "Bionet" Mađarska", rekao je Bojanić.

U oblasti poljoprivredne mehanizacije, rezervnih dijelova, opreme i ambalaže, zlatnu medalju zasluženo su podijelili "Agromehanika" Banja Luka, "Kondić komerc" Kozarska Dubica, "L$F Co" Beograd, te "Papirprint" Gornji Milanovac.

"Zlatni klas" iz oblasti prehrambene industrije, konditorskih proizvoda, pripao je kompanijama "Aleksandrija" iz Zvornika i "Gomeks" Banja Luka.

U kategoriji mljekarska industrija najuspješnija je bila "Bianca" mljekara Zvornik, a iz oblasti kafa i piće, "Navip" Beograd. U duvanskoj industriji priznanje je ponio Zadružni savez RS.

Bojanić navodi da je za proizvodnju stočne hrane zlatnom medaljom nagrađen "So komerc" Banja Luka.

Zlatne plakete, kao posebna priznanja za podršku i doprinos razvoju Sajma "Agros 2009" dodijeljene su ITD "Hungary Zrt", "Agramarketing Centrum" Mađarska, "Jihočesky Chovatel" A.S. Česke Buđejovice, Privrednoj komori RS, kao i RTRS za medijsko pokroviteljstvo. Takođe, u znak zahvalnosti za pomoć pri organizaciji, umjetničke slike dobilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te Grad Banja Luka.

Ovogodišnji sajam okupio je izlagače iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, a preko distributera na štandovima su se mogli naći i proizvodi iz Italije, Austrije i Njemačke. Mađarska je bila zemlja partner, čijih je dvadesetak privrednika predstavilo svoje proizvode. Organizovani su različiti forumi i predavanja, a po prvi put organizovan je i dan stočarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti