Banjalučanke osnovale prvu agenciju za pomoć u borbi protiv stresa

05.07.2018. 11:54 / Izvor: Akta.ba
Banjalučanke osnovale prvu agenciju za pomoć u borbi protiv stresa

Riječ je o konsalting agenciji kreiranoj i pokrenutoj od strane tri psihologinje iz Banja Luke, kao odgovor na potrebe savremenog tržišta.

Stres je sastavni dio svakodnevnog života kako privatnog, tako i poslovnog i tog razloga ga trebamo prestati pokušavat izbjeći, kazala je u razgovoru za Akta.ba Una Kasagić, Co-founder & Educator agencije StressLess.

StressLess je konsalting agenciji kreirana i pokrenuta od strane tri psihologinje iz Banja Luke, kao odgovor na potrebe savremenog tržišta.

"Jasno je da je stres sastavni dio svakodnevnog života, a to vodi zaključku da je život bez stresa nemoguć. Kroz naš dosadašnji rad došle smo do saznanja da iako ga je nemoguće izbjeći možemo ga kanalisati. To je bio jedan od razloga zbog čega smo se odlučile za osnivanje agencije i naziva StressLess, jer našim treninzima klijentima nudimo efikasne tehnike umanjenja negativnih efekata stresa, suočavanja sa stresnim situacijama i prevencije", govori Kasagić.

Današnje tržište rada pored stručnih kvalifikacija zahtjeva i razvijene komunikacione vještine, vještine upravljanja vremenom, stresom, motivisanja zaposlenih, te emocionalne samokontrole, StressLess agencija je osnovana s ciljem da ponudi posebno dizajnirane treninge koji će zaposlenima pružiti priliku da unaprijede te vještine, a kompaniji omogućiti dobru konkurentnost na tržištu.

"StressLess je usmjeren na pružanje usluga u vidu treninga bilo da su grupni i individualni, kao i koučing sesija iz oblasti motivacije, emocionalne inteligencije, komunikacije, liderstva, produktivnosti, posvećenosti, upravljanja vremenom i stresom i drugih oblasti čijim unapređenjem se omogućava da zaposleni adekvatno odgovori na izazove radnog okruženja. Naša metodologija rada je koncipirana na osnovama kognitivno-bihejvioralne psihoterapije i koučinga čime se garantuje njegova naučna i praktična utemeljenost. Treninzi su prilagođeni učesnicima sa različitim predznanjem, nivoom obrazovanja i različitim opisima poslova ali i sektora rada", pojašnjava Kasagić.

Svaki trening je radioničarskog, interaktivnog, iskustvenog i praktičnog tipa, gdje učesnici osim teorijskog okvira stiču praktične vještine koje odmah po završetku treninga mogu koristiti u svakodnevnom životu.

Kasagić kaže da su od početka rada agencije njihova primarna niša bile i jesu IT kompanije, ali da se u međuvremenu potreba za StressLess uslugama javila i u drugim sektorima, kako privatnim, tako i državnim.

Decembra 2016. godine, prijavile su se za ICBL Boot Camp biznis ideja, gdje se i rodila početna ideja StressLess-a. Kroz njihovo detaljno istraživanje tržišta, u kasnijim fazama Boot Camp-a, došle su do zaključka da je u skladu sa trendom kontinuiranih promjena i razvoja informacionih tehnologija, zaposlenima, prvenstveno u IT industriji, nepohodan i kontinuiran razvoj ličnih i profesionalnih vještina, a metodološki pristup koji psihologija nudi se idealno uklapila u taj koncept.

"Svjesni smo da savremeno tržište zahtjeva i od nas da se kontinuirano unapređujemo, te zahvaljujući tome dolazimo u kontakt s klijentima iz različitih sektora i za sada jako dobro sarađujemo. Naime, upravo smo završile dva velika projekta iz oblasti liderstva i motivacionog intervjua, gdje smo u saradnji sa klijentima kreirale treninge koji su uspješno odgovorili na njihove potrebe, a nama dali povratnu informaciju o kvalitetu našeg rada i motivaciju za naredne projekte", govori Kasagić.

Za dalji razvoj StressLess-a Kasagić kaže da su planovi uvijek fokusirani na lični i profesionalni rast i razvoj, što često ističu i klijentima kao vrijednosti kompanije. U njihovom kontekstu to znači, da svakoj od njih (Una Kasagić, Nela Marinković i Jana Tanasić) kreiraju prilike za dodatno usavršavanje iz oblasti na koje su se pojedinačno usmjerile, a StressLess-u na taj način obezbijeđuju proširenje usluga i potvrdu kvaliteta kako bi njihovi klijenti dobili najbolje što im mogu ponuditi u realnom vremenu i kontekstu.

Njhova preporuka za život sa stresom bi bila da prestanemo pokušavati izbjeći stres, jer smo već ustanovili da je on sastavni dio našeg života. Umjesto toga, bilo bi dobro da pronađemo za nas efikasne načine suočavanja s istim, te da konstantno radimo na promjeni perspektive na stresove kako bismo živjeli kvalitetnijim životom i bili zadovoljniji.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti