Banjalučka firma digla Farmu Romanije na noge: Prve količine mlijeka najesen

12.11.2018. 13:31 / Izvor: Akta.ba

Banjalučka kompanija TC Zona ispunjava sve zacrtane ciljeve na Farmi Romanija koju je ova kompanija kupila 2014. godine na licitaciji od Opštine Sokolac.

Banjalučka kompanija TC Zona ispunjava sve zacrtane ciljeve na Farmi Romanija koju je ova kompanija kupila 2014. godine na licitaciji od Opštine Sokolac.

Već 2016. godine farmi je odobrena koncesija na 628 hektara obradivog zemljišta za narednih 15 godina, kazao je za poslovni portal Akta.ba direktor PJ "Farma Romanija" Sokolac, Nikola Planinčić.

Kaže kako su od 2016. do 2018 obrađeni svi hektari.

"Zasijano je oko 150 hektara djetelinsko-travnih smjesa koje će biti eksploatisane narednih godina Također, sijemo svake godine od 100-150 hektara kukuruzne selaže, te oko 150 hektara žita, hibridnog ječma...Već s proljećem planiramo početi uzgoj krava, te bi se na farmi trebalo naći 65 junica koje najvjerovatnije stižu iz Austrije. Dolaskom jeseni planirali smo nabaviti još 65 junica, tako da bi tada mogli imati i prve količine mlijeka sa naše farme", kazao je Planinčić, pojašnjavajući kako još nisu našli otkupljivača, iako su u pregovorima sa dvije velike bh. kompanije, te će otkupna cijena mlijeka biti presudna za konačan izbor otkupljivača.

Poslovi na farmi ne staju, tvrdi on.  Radi se na adaptaciji štala za muzna grla za 240 komada i upravne zgrade u kojoj će biti smješteni radnici.

Razvojem farme planiraju se i nova radna mjesta, tako da bi u narednom periodu broj sa 12, trebao dostići 30 radnika.

Ono na što su jako ponosni, je i nabavka traktora od 150 konja koji će uveliko olakšati rad na farmi.

Ova kompanija, osim Farme Romanija koja se nalazi nadomak Sokoca, posjeduje i farmu koja se nalazi u Han Kramu, gdje se uzgaja oko tri stotine grla, po sistemu krava -tele. Cilj je kaže u narednom periodu posvetiti se vlastitoj proizvodnji i uzgoju junadi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti