Banjalučka osiguravajuća kuća širi paletu usluga: Mikrofin ulazi u auto-osiguranje

20.04.2009. 09:39 / Izvor: Nezavisne novine
Banjalučka osiguravajuća kuća širi paletu usluga: Mikrofin ulazi u auto-osiguranje

Banjalučko "Mikrofin osiguranje", koje se do sada bavilo isključivo dobrovoljnim neživotnim osiguranjem, od idućeg mjeseca počinje i sa prodajom polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti.

Ognjen Aleksić, direktor "Mikrofin osiguranja", kazao je da su za to stekli uslove kroz nedavnu dokapitalizaciju društva od 2,5 miliona KM i dobijanjem dozvole Agencije za osiguranje RS.

"Pozicioniranje na tržištu osiguranja od auto-odgovornosti namjeravamo ostvariti korištenjem pogodnosti i rejtinga našeg većinskog akcionara, mikrokreditne organizacije `Mikrofin`", istakao je Aleksić.

On je naglasio da ta osiguravajuća kuća daje punu podršku radu entitetskom regulatoru na sređivanju stanja na tržištu auto-odgovornosti, koje je, ukazuje, i dalje opterećeno kršenjem premijskog sistema od strane nelojalne konkurencije. Pojedina društva, prema riječima Aleksića, sa dampingom cijena u auto-osiguranju kroz besplatne tehničke preglede i druge nedozvoljene usluge sama sebi skaču u stomak, jer kreiraju vlastite loše bilanse i time ulaze u obavezu dokapitalizacije i popune tehničkih rezervi.

"Društva takvim načinom rada, takođe, kod regulatora gube argument za povećanje cijene obaveznog osiguranja, jer im se uvijek može opravdano prebaciti da ne poštuju ni postojeći cjenovnik", ukazuje Aleksić.

"Mikrofin osiguranje", koje je s radom počelo u januaru prošle godine i zapošljava 16 radnika, poslovnu 2008. okončalo je sa bruto premijom u iznosu od 817.000 KM, dok ove godine planira premiju od dva miliona KM. Kao najveći dobijeni posao za 2009. izdvajaju osiguranje nekretnina banjalučke Hypo Alpe Adria banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti