Banjalučki hoteli na korak od zatvaranja, ugrožene hiljade radnika

18.07.2020. 10:16 / Izvor: BHRT
Banjalučki hoteli na korak od zatvaranja, ugrožene hiljade radnika

Hotelijerstvo u Republici Srpskoj je na aparatima i ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, vlasnici hotela poručuju da će biti primorani da zatvore svoje kapacitete do kraja avgusta.

Negativne posljedice koronavirusa osjeća cijela privreda. Sektori turizma i ugostiteljstva ponajviše. U Republici Srpskoj ugroženo je čak 14 hiljada radnih mjesta u ove dvije grane. Banjalučki hotelijeri poručuju da su na korak do zatvaranja svojih objekata. Bez pomoći države sumnjaju da će dočekati kraj avgusta.

Banjalučki hoteli u odnosu na isti period prošle godine rade sa svega pet odsto kapaciteta. Praktično, to znači da je od 1.600 raspoloživih kreveta u gradu trenutno prazno njih čak 1.520. Stranih turista gotovo i da nema.

Karmen Karalić​, Motel “Ortodoks” - "U odnosu na prošlu godinu uopšte nemamo turista. Sve rezervacije što se tiče soba su nam otkazane kao i većina događaja, proslava, krštenja i vjenčanja. Tako da, nadamo se da će biti bolje, ali s obzirom na sve veći broj oboljelih, ne znamo“.

Samo u Banjaluci krajnje je neizvjesna sudbina i egzistencija 500-tinjak zaposlenih u sektoru hotelijerstva.

Zlatan Tatić, Udruženje poslodavaca i turizma RS “Horeca” - "Pokušavamo da nađemo modus da ne stavljamo ključ u bravu. Jer nam je i to još veći problem. Ponovno pokretanje sistema i pokretanje toga svega. Jednostavno se borimo na sve moguće načine da ne zatvorimo i da ne otpuštamo radnike, ali bez pomoći države, pomoći vlasti, pomoći gradskih organa, jako teško ćemo to uspjeti sami.“

Hotelijeri traže pomoć da bi prevazišli posljedice koronavirusa koje, i nakon ublažavanja mjera, itekako utiču na njih. Osnovnog prihoda od kojeg žive, a to je noćenje gostiju, nema. Od Ministarstva trgovine i turizma traže da im obezbijedi isplatu minimalne plate do kraja godine za zaposlene radnike, te uplaćivanje doprinosa za 12 mjeseci. U ovom Ministarstvu kažu kako su svjesni da su ugostiteljstvo i hotelijerstvo najviše pogođeni pandemijom, te navode da su do sada donijeli niz mjera podrške ovom sektoru.

“Od samog početka krize izazvane virusom korona, u stalnoj smo komunikaciji sa privrednicima iz ovog sektora i zajednički radimo na iznalaženju načina da pomognemo opstanku ovih privrednih grana. Planiramo da i u budućem periodu aktivno radimo na podršci ovom sektoru, te da u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i njenim uticajem na tržište i privredu Republike Srpske, razmatramo i, u skladu sa mogućnostima i nadležnostima, donosimo mjere koje će pomoći rad i oporavak naše privrede.”

Hotelijerstvo u Republici Srpskoj je na aparatima i ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, vlasnici hotela poručuju da će biti primorani da zatvore svoje kapacitete do kraja avgusta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti