Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Banjalučki hoteli na korak od zatvaranja, ugrožene hiljade radnika

18.07.2020. 10:16 / Izvor: BHRT

Negativne posljedice koronavirusa osjeća cijela privreda. Sektori turizma i ugostiteljstva ponajviše. U Republici Srpskoj ugroženo je čak 14 hiljada radnih mjesta u ove dvije grane. Banjalučki hotelijeri poručuju da su na korak do zatvaranja svojih objekata. Bez pomoći države sumnjaju da će dočekati kraj avgusta.

Banjalučki hoteli u odnosu na isti period prošle godine rade sa svega pet odsto kapaciteta. Praktično, to znači da je od 1.600 raspoloživih kreveta u gradu trenutno prazno njih čak 1.520. Stranih turista gotovo i da nema.

Karmen Karalić​, Motel “Ortodoks” - "U odnosu na prošlu godinu uopšte nemamo turista. Sve rezervacije što se tiče soba su nam otkazane kao i većina događaja, proslava, krštenja i vjenčanja. Tako da, nadamo se da će biti bolje, ali s obzirom na sve veći broj oboljelih, ne znamo“.

Samo u Banjaluci krajnje je neizvjesna sudbina i egzistencija 500-tinjak zaposlenih u sektoru hotelijerstva.

Zlatan Tatić, Udruženje poslodavaca i turizma RS “Horeca” - "Pokušavamo da nađemo modus da ne stavljamo ključ u bravu. Jer nam je i to još veći problem. Ponovno pokretanje sistema i pokretanje toga svega. Jednostavno se borimo na sve moguće načine da ne zatvorimo i da ne otpuštamo radnike, ali bez pomoći države, pomoći vlasti, pomoći gradskih organa, jako teško ćemo to uspjeti sami.“

Hotelijeri traže pomoć da bi prevazišli posljedice koronavirusa koje, i nakon ublažavanja mjera, itekako utiču na njih. Osnovnog prihoda od kojeg žive, a to je noćenje gostiju, nema. Od Ministarstva trgovine i turizma traže da im obezbijedi isplatu minimalne plate do kraja godine za zaposlene radnike, te uplaćivanje doprinosa za 12 mjeseci. U ovom Ministarstvu kažu kako su svjesni da su ugostiteljstvo i hotelijerstvo najviše pogođeni pandemijom, te navode da su do sada donijeli niz mjera podrške ovom sektoru.

“Od samog početka krize izazvane virusom korona, u stalnoj smo komunikaciji sa privrednicima iz ovog sektora i zajednički radimo na iznalaženju načina da pomognemo opstanku ovih privrednih grana. Planiramo da i u budućem periodu aktivno radimo na podršci ovom sektoru, te da u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i njenim uticajem na tržište i privredu Republike Srpske, razmatramo i, u skladu sa mogućnostima i nadležnostima, donosimo mjere koje će pomoći rad i oporavak naše privrede.”

Hotelijerstvo u Republici Srpskoj je na aparatima i ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, vlasnici hotela poručuju da će biti primorani da zatvore svoje kapacitete do kraja avgusta.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti