Banjalučki profesori napravili platformu za praćenje usjeva bez izlaska na njivu

04.06.2018. 08:14 / Izvor: Nezavisne novine
Banjalučki profesori napravili platformu za praćenje usjeva bez izlaska na njivu

Platforma, koju su razvili profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, aktivna je već mjesec i po dana.

Poljoprivrednici koji se registruju na onlajn platformu "Etfarm" mogu da prate stanje svojih plodova iz udobnosti vlastitog doma, a oni koji je već koriste kažu da tako prate i vremensku prognozu i ostalo što je bitno za rad na njivi.

Naime, platforma, koju su razvili profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, aktivna je već mjesec i po dana, a putem satelita prati stanje poljoprivrednih kultura bez izlaska na njivu. Da bi se neko služio ovom platformom, neophodno je biti samo onlajn, a nisu potrebna njena instaliranja. Cjenovnik za registrovane poljoprivrednike zavisi od parcele.

"Putem ove platforme možemo čak pratiti i zdravstveno stanje biljke, a da i ne izađemo iz kuće. Ova aplikacija detektuje problem i obavještava nas, tako da mi onda determinišemo i ciljano rješavamo problem", rekao je Dejan Popović, voćar iz Prnjavora, koji je korisnik ove aplikacije.

Naglasio je da je poljoprivrednicima bitno i to što im ova platforma pomaže da prate meteorološke uslove i stanje padavina, pa da, kako kaže, na osnovu toga mogu uređivati poslove, tretiranje kultura i ostalo što im je značajno za rad.

Dragutin Adžić, jedan od kreatora ove platforme, kazao je da je ovaj sistem od velikog značaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

"Ispratili smo već nekih mjesec i po dana razvoj ozime pšenice i još je pratimo, jer još nije požnjevena. Trenutno je najveći akcenat na praćenju kukuruza i drugih ratarskih kultura, poput soje", pojasnio je Adžić.

Prema njegovim riječima, osim ratara ovu platformu koriste i voćari, a priključuju se i povrtari, tako da je, kako ističe, za mjesec i po dana, koliko je aktivna, ova platforma opravdala svoje postojanje.

Istakao je da "Etfarm" sadrži više skupova alata koji su sadržani u jednoj platformi.

"Od modula sadrži satelitski modul, koji je najatraktivniji, a takođe i organizacioni, agro-meteorološki, kartografski i druge module koji su veoma značajni za unapređenje poljoprivredne proizvodnje", rekao je Adžić.

Naglasio je da se nakon označavanja parcele na platformi kreće s permanentnim prikupljanjem informacija za svaku parcelu koja je u sistemu.

Kazao je da je osim implementacije platforme bitno da se za njeno korišćenje edukuju najprije korisnici, a takođe, kako kaže, i savjetodavna lica koja učestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji, kao što su agronomi.

Kako navodi, vođa tima koji je učestovovao u izradi platforme je bio Davorin Bajić, profesor na PMF-u u Banjaluci, kao i Goran Trbić i Dragan Drobac, takođe profesori na PMF-u.

Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naveo je da je Ministarstvo podržalo realizaciju ove platforme.

"Ono što je ključno jeste da nađu stabilan izvor finansiranja, kako bi se mogli dalje razvijati u pravom smjeru", istakao je Pašalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti