Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Banjalučkom aerodrom prijeti zatvaranje ako hitno ne proširi pistu

31.01.2020. 08:34 / Izvor: capital.ba

Jedinom aerodromu u Republici Srpskoj, u Mahovljanima kod Laktaša, prijeti zatvaranje ukoliko hitno ne uloži milione maraka i popravi poletno-sletnu stazu.

Preduzeću "Aerodromi Republike Srpske“ koje gazduje aerodromom mogla bi biti oduzeta "Potvrda za javnu upotrebu" ako ne koriguje nepravilnosti koje je utvrdila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), saznaje portal Capital.

BHDCA u Izvještaju o sprovedenom stručnom nadzoru aerodromskog operatora „Aerodromi RS“ od 04. decembra istakla je niz nepravilnosti koje dovode do nefunkcionalnog sistema rada ovog preduzeća.

Rok za korigovanje problema, koji su istaknuti u izvještaju, dat je do 8. septembra 2020. godine, te ukoliko ne dođe do poboljšanja uslova, letovi sa banjalučkog aerodroma će biti ograničeni ili čak potpuno zabranjeni.

Jedna od glavnih stavki koje „Aerodromi RS“ treba da koriguju jeste osnovna staza koja nije u skladu sa propisima. Privremeno izuzeće za ovu stazu, koje je davno dobijeno, isteklo je još 2016. godine, te od tada radi suprotno propisima.

Osim piste, navedeno je još niz mjera koje je potrebno poduzeti da bi poboljšali funkcionalnost, a među kojima je i korigovanje aerodromskog priručnika, nefunkcionalnost WAG rasvjete, zamjena dotrajalog sanitetskog vozila, poboljšanje vatrogasne službe…

Iz BHDCA su rekli da je preduzeće „Aerodromi RS“ do početka 2020. godine dostavilo korektivni plan za mjere i aktivnosti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti.

"Na osnovu uvida u Plan korektivnih aktivnosti, BHDCA je prihvatila plan i utvrdila da je aerodromski operator otklonio dio nalaza, dok je otklanjanje jednog dijela nalaza, u skladu sa rokovima navedenim u Korektivnom akcionom planu, još uvijek u toku", naveli su u odgovoru iz BHDCA.

Iz „Aerodroma RS“ tvrde da imaju u planu rješavanje ovog problema, te da je ovaj projekat uvršten u plan poslovanja preduzeća za period od dvije godine i da trenutno nemaju sredstva kojima bi uradili proširenje aerodromskog kompleksa i osnovne staze.

"Kako bi međunarodni aerodrom Banja Luka zadržao kategoriju, nastavićemo započete aktivnosti na Projektu proširenju aerodromskog kompleksa i osnovne staze aerodroma prema istoku. Pošto do danas novčana sredstva nisu obezbjeđena aerodrom je kandidovao projekat Proširenja osnovne staze kao projekat za Program javnih investicija Republike Srpske", plan je uprave „Aerodroma RS“.

Za realizaciju cijelog projekta potrebno je tri miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti