Banjaluka daje 1,2 miliona KM subvencija za ugostitelje i hotelijere

01.07.2021. 09:43 / Izvor: Nezavisne novine
Banjaluka daje 1,2 miliona KM subvencija za ugostitelje i hotelijere

Kako je predviđeno Programom, hoteli, moteli i hosteli dobiće od 350 do 450 KM po sobi u zavisnosti od broja zvjezdica.

Grad Banjaluka je planirao 1,2 mil KM za subvencije poslovnim subjektima pogođenim krizom izazvanom epidemijom korona virusa, kako bi se, prije svega, očuvala radna mjesta i zadržala privredna aktivnost.

Program dodjele subvencija je upućen u skupštinsku proceduru i naći će se na dnevnom redu sjednice Skupštine Grada Banjaluka 13. jula.

"U okviru ovog Programa, 600.000 KM namijenjeno je privrednim subjektima iz oblasti ugostiteljstva i turzima i 600.000 KM za pomoć privredi u uslovima krize", naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Dodaju da iz oblasti ugostiteljstva i turizma, paket mjera obuhvata jedan dio koji se odnosi na očuvanje radnih mjesta i drugi koji olakšava poslovanje tih subjekata.

Kako je predviđeno Programom, hoteli, moteli i hosteli dobiće od 350 do 450 KM po sobi u zavisnosti od broja zvjezdica, a turističke agencije, tur-operatori i izvođačka djelatnost najviše do 1.000 KM po zaposlenom radniku sa punim radnim vremenom.

Prema Programu, subvencija svadbenim salonima i noćnim klubovima može se odobriti u iznosu do 7.000 KM po poslovnom subjektu.

Predloženim Programom, predviđene su i subvencije naknade za privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje bašta ugostiteljskih objekata, i to iznosu od 100% naknade za mjesec mart i 30 % naknade za ostale mjesece u toku 2021. godine.

U okviru podrške privredi, predložene su i mjere za subvencionisanje iznosa komunalne takse za isticanje poslovnog imena onim subjektima kojima je bilo ograničeno ili otežano obavljanje djelatnosti.

Sa ciljem ublažavanja negativnih posljedica na poslovanje, izazvanim pandemijom virusa, grada Banjaluka se opredijelio da podrži i stare zanate u gradu do 1.000 KM po poslovnom subjektu.

Takođe, u Program dodjele subvencija uključene su i subvencije za saomozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim, uslužnim i trgovinskim djelatnostima na području grada, kako bi se pokrio dio troškova pri pokretanju vlastitog posla. Iznos subvencija je od 3.000 do 7.000 KM, zavisno od stručne spreme podnosioca zahtjeva.

Prilikom izrade Programa dodjele subvencija, konsultovana je i poslovna zajednica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti