Banjsko-klimatsko liječenje za boračku populaciju Kantona Sarajevo

26.08.2013. 11:52 / Izvor: eKapija.ba
Banjsko-klimatsko liječenje za boračku populaciju Kantona Sarajevo

Usluge banjsko-klimatskog liječenja finansirat će Kanton Sarajevo iz Budžeta za 2013. godinu sredstvima u iznosu od oko 820.000,00 KM. Boravak u lječilištima obezbijeđen je u trajanju od 14 dana.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faid Hećo potpisao je danas ugovore o pružanju usluga banjsko-klimatskog liječenja boračkoj populaciji Kantona Sarajevo sa pomoćnicima  direktora “Reumal – Fojnica” i  “Aquaterm – Olovo” Mirsadom Agovićem i Admirom Hasanspahićem, te predsjednikom uprave Banje “Terme – Ilidža” Alijom Budnjom. Navedena lječilišta su odabrana kao najpovoljniji ponuđači za pružanje ove vrste usluga za tekuću godinu.

"Očekivanja su da bi ove godine banjsko liječenje moglo koristiti oko 840 pripadnika boračke populacije", rekao je ministar Hećo te pojasnio da će konačan broj korisnika ovih usluga između ostalog zavisiti od medicinske dokumentacije i preporuke ljekarske komisije, kao i zahtjeva za korištenjem ovih usluga upućenih općinskim službama boračko-invalidske zaštite.

Boravak u banjsko-klimatskim lječilištima obezbijeđen je u trajanju od 14 dana.

Ministar je naglasio da će prednost u ostvarivanju ovih prava imati pripadnici boračke populacije koji još nisu imali priliku iskoristiti pravo na banjsko-klimatsko liječenje. Izuzetak su ratni vojni invalidi-paraplegičari koji mogu prioritetno i bezuslovno koristiti usluge banjskog liječenja po 21 dan svake godine.

Usluge banjsko-klimatskog liječenja finansirat će Kanton Sarajevo iz Budžeta za 2013. godinu sredstvima u iznosu od oko 820.000,00 KM što je, zbog postavljenih budžetskih ograničenja kao i blagog porasta cijena ovih usluga, za oko 15 posto manje sredstava planiranih za ovu namjenu nego u prethodnoj godini.

Inače, ovo pravo boračkoj populaciji Kantona Sarajevo propisano je Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti