Banjsko liječenje i rehabilitacija za 682 pripadnika boračke populacije

02.07.2015. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Banjsko liječenje i rehabilitacija za 682 pripadnika boračke populacije

Za ovu namjenu Ministarstvo za boračka pitanja KS planiralo je 725.040,00 KM. Usluge banjsko-klimatskih lječilišta će koristiti 682 pripadnika boračke populacije, a obezbijeđen im je boravak u trajanju od 15 dana.

Ugovore o pružanju usluga banjsko-klimatskog liječenja i medicinske rehabilitacije boračkoj populaciji Kantona Sarajevo za 2015. godinu potpisao je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo sa direktorima  Banje "Terme" Ilidža Ebrahimom Rabarijem,  JU za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje "Reumal" Fojnica Eldanom Lokmićem i Javne zdravstvene ustanove "Aquaterm" Olovo Senadom Selimovićem.

Za ovu namjenu Ministarstvo za boračka pitanja KS planiralo je 725.040,00 KM. Usluge banjsko-klimatskih lječilišta će koristiti 682 pripadnika boračke populacije, a obezbijeđen im je boravak u trajanju od 15 dana. Izuzetak su ratni vojni invalidi-paraplegičari kojima je obezbijeđen boravak od 21 dan.

Kako je istaknuto ovom prilikom, pružanje tih usluga boračkoj populaciji nastavak je uspješne saradnje između Ministarstva za boračka pitanja KS-a i ovih ustanova, a kvaliteta njihovih usluga se postepeno poboljšava svake godine.

"Ove godine će se veća pažnja posvetiti medicinskoj rehabilitaciji ove populacije i to paraplegičara i kvadriplegičara, amputiraca, te pripadnika boračke populacije sa neurološkim oboljenjima ili oštećenjima nervnog sistema usljed ranjavanja, kao i onih koji boluju od drugih težih oboljenja koja zahtijevaju tu vrstu tretmana", istakao je ministar  Fišo.

 Inače, pravo na banjsko-klimatsko liječenje boračkoj populaciji Kantona Sarajevo propisano je Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti