Banjskom turizmu Republike Srpske potrebna terapija

28.04.2008. 10:01 / Izvor: Nezavisne novine
Banjskom turizmu Republike Srpske potrebna terapija

Iako bi zvanično od maja trebalo da počne nova banjska sezona, banjski turizam u RS i dalje muče stari problemi - nema zakona o banjama, ne postoji organizovano liječenje, infrastrukutra je loša, smještajni kapaciteti skromni, a ulaganja skoro da i nema.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ukazuju da uprkos posjedovanju prirodnih resursa, banjski turizam u RS uglavnom stagnira, a stepen i raznovrsnost usluga se nisu suštinski mijenjale i modernizovale.

"Smještajni kapaciteti u većini banja su veoma skromni i zahtijevaju potpunu ili djelimičnu rekonstrukciju. Takođe, trenutno nema ni značajnih ulaganja u banjski sektor", kazala je Jadranka Stojanović, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo RS.

Ona je istakla da postoji interes domaćih i stranih privatnih investitora da ulažu u ovaj sektor, ali da su prepreke ulaganju nedefinisan proces privatizacije i kompleksna pravna regulativa.

"Termalne, mineralne i termomineralne vode banja u RS skoro isključivo se koriste u lječilišne svrhe, što je u suprotnosti sa savremenim trendovima razvoja preventivne medicine i velnes usluga", dodala je Stojanovićeva.

Svetislav Lopandić, direktor banje "Dvorovi" u Bijeljini, kaže da zakon o banjama nije još usvojen, ali i da on ne podrazumijeva ništa značajno kada je riječ o razvoju banja, već se, prije svega, bavi statusom banja, odnosno njihovom registracijom.

On smatra da je generalni problem svih banja u RS što se u dovoljnoj mjeri ne koriste u organizovanom liječenju i pružanju usluga za sve osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Pojedinim banjama problem je, pak, što nemaju ni najosnovniju infrastrukturu.

Pero Petrović, direktor Banje "Vilina vlas" u Višegradu, ističe je da je najveći problem ove banje prilazni put, koji je u katastrofalnom stanju.

"Radi se o lokalnom putu koji vodi od Višegrada do banje, a koji je u veoma lošem stanju. Opština je prošle godine napravila projekat sanacije, ali nedostaje novac da bi se to realizovalo", kazao je Petrović.

Uprkos brojnim problemima, zainteresovanost za boravak u banjama RS je velika i kapaciteti su uglavnom popunjeni. Tako danas više od 700 pacijenata trenutno čeka na mjesto u banji "Slatina", kod Banjaluke, koja radi u sklopu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

"Kapaciteti `Slatine` su popunjeni u toku cijele godine. U ovom trenutku nema slobodnih mjesta", rekla je Tanja Mandić, njihov menadžer za odnose s javnošću.

Kapaciteti su dobrim dijelom popunjeni i u ostalim banjama u RS, kojih ima devet, od ukupno 15 u cijeloj BiH.

Zakon o banjama

Usvajanje zakona o banjama planirano je za decembar ove godine, potvrdili su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Zakonom je, između ostalog, predviđeno razdvajanje lječilišne od zdravstveno-preventivne (velnes) funkcije, čime banje pretenduju da postanu prvi turistički centri sa gostima turistima, a ne samo gostima bolesnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti