Bankarski sektor predlaže reprogram kredita plasiranih građanima i firmama: Za vrijeme krize samo otplata kamate

24.12.2008. 09:26 / Izvor: Nezavisne novine
Bankarski sektor predlaže reprogram kredita plasiranih građanima i firmama: Za vrijeme krize samo otplata kamate

Reprogram plasiranih kredita građanima i firmama kao jedna od hitnih mjera za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize u BiH trebalo bi da omogući da glavnica miruje na određeni period, a da plaćaju samo naknade i kamate, dok bi period otplate kredita bio produžen.

Ovo je rekao Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove Udruženja banaka BiH, pojašnjavajući program mjera koje su donijeli Vlada FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Paketom mjera, između ostalog, predviđeno je da banke, u saradnji s Agencijom za bankarstvo FBiH, omoguće reprogram plasiranih kredita građanima i privredi, ali konkretni prijedlozi tek treba da budu utvrđeni.

Lačević kaže da reprogram kredita uz mirovanje glavnice znači da klijent banke jedno vrijeme mjesečno vraća samo dio rate kredita koji se odnosi na kamatu za razliku od uobičajene rate koju čini glavnica i kamata. Ova mjera bi, prema Lačevićevim riječima, podstakla potrošnju, koja je veoma značajan segment za stabilnost ekonomije.

"Bankarski sektor pozdravlja tu mjeru. Mi smo uradili prijedlog da se napravi reprogram s tim da bi glavnica mirovala određeni period za slučajeve za koje banka procijeni da uđu u reprogram", kazao je Lačević.

Istakao je da je Agencija za bankarstvo FBiH nadležna za donošenje i primjenu propisa i da i ta institucija treba da sagleda sve mogućnosti kod primjene te mjere kao što je uvođenje fleksibilnijih propisa.

"Trenutni propisi su prilično rigidni. Nas su spasili od udara finansijske krize. Da bi se ublažio udar ekonomske krize potrebno je blago ublažavanje propisa koje neće narušiti stabilnost bankarskog sektora. Imamo unutrašnje rezerve koje to dozvoljavaju", dodao je Lačević.

Napomenuo je da je bankarski sektor, osim ove, pripremio i dodatne hitne mjere za 2009. godinu radi ublažavanja udara svjetske krize na ekonomiju BiH koje će uskoro predstaviti.

Alija Remzo Bakšić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, naglasio je da će parlament FBiH razmatrati program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize 29. i 30. decembra, a tek nakon toga biće formiran tim poslodavaca i bankara koji će definisati kako provesti mjeru reprograma kredita s ciljem podsticanja potrošnje.

"Banke treba da daju doprinos prevazilaženju krize. S njima ćemo definisati koje mjere mogu poduzeti da ostave mogućnost firmama da prežive, jer su to njihovi klijenti", dodao je Bakšić.

Prema raspoloživim podacima u prvih šest mjeseci ove godine u BiH je plasirano 14 milijardi KM kredita od čega se na građanstvo odnose 6,3 milijarde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti