Banke imaju obavezu dostaviti podatke o aktivnostima svih poreznih obveznika

08.08.2018. 11:59 / Izvor: Akta.ba
Banke imaju obavezu dostaviti podatke o aktivnostima svih poreznih obveznika

Porezni obaveznik ima obavezu da podnosi porezne prijave i izmiruje svoje obveze na način i pod uvjetima utvrđenim poreznim zakonima.

Nedavno je Porezna uprava FBiH objavila Javni poziv građanima da prijave prilive iz inostranstva za period od 2015. do 2017. godine, u cilju regulisanja poreznih obaveza, odnosno prvenstveno u cilju primjene odredaba člana 80. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH. Pored toga, uputili su i zahtjeve bankama za dostavu podataka o fizičkim licima, a koji su vezani za prilive novca iz inostranstva.

Poziv i zahtjev

"Porezna uprava Federacije BiH je u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i Zakonom o porezu na dohodak poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti uputila zahtjev poslovnim bankama za dostavu podataka BiH o fizičkim licima koja su u proteklom periodu ostvarila prlive novca iz inostranstva u iznosu do 10.000,00 KM i više u toku godine. Na zahtjev Porezne uprave banke su dostavile podatke", kazali su iz PUFBiH.

Porezna uprava Federacije BiH u posljednje vrijeme provodi aktivnosti obrade podataka i utvrđivanja poreznih obaveza za 843 fizička lica sa prebivalištem na području Federacije BiH koji su putem PayPal sistema, MoneyGram i drugih online servisa plaćanja ostvarili prihode iz inostranstva u iznosima od 10.000,00 KM i više u toku jedne godine u periodu od 2015-2017. godine, i tako ostvarili prihod u ukupnom iznosu većem od 37 miliona KM.

Kako se ovaj Javni poziv odnosi na period od 2015. do 2017. godine iz PUFBiH navode da je razlog za to činjenica da Uprava za ovaj period raspolaže podacima o izvršenim uplatama.

"Također, može se postaviti pitanje zašto ovi porezni obveznici nisu blagovremeno podnijeli svoje porezne prijave, kad je Porezna uprava za 2017. godini obradila preko 1.144.000 poreznih prijava od toga je 134.000 godišnjih poreznih prijava, a od toga 91.000 prijava fizičkih lica koja su povremeno obavljali ove djelatnosti među kojima imate i freelancere i druge koji su imali za posljedicu priliv novca iz inostranstva", kazali su iz PUFBiH.

Objasnili su da se u ovom broju prijava nalaze i prijave poreznih obveznika koji su blagovremeno prijavili svoje prihode ostvarene iz inostranstva, podnijeli prijavu Obrazac AUG-1031 i koristili pravo na rashode u visini od 20% ostvarenog prihoda, u skladu sa članom 15. tačka (7) Zakona o porezu na dohodak. Po mišljenju Porezne uprave Federacije BiH porezni obveznici pravo korištenja navedenih rashoda imaju i sada.

Bankarske obaveze

"Zakon o poreznoj upravi Federacije BiH propisuje pravo, a poslovnim bankama obavezu dostavljanja podataka o aktivnostima svih poreznih obveznika, pravnih i fizičkih osoba, a članak 104. Zakona o bankama Federacije Bosne i Hercegovine dodatno precizira da ne postoji obveza čuvanja poslovne tajne, između ostalog, u situacijama kada se podaci saopćavaju na pisani zahtjev poreskih organa, inspekcijskih i drugih kontrolnih organa u skladu sa propisima koji uređuju njihov rad", dostavljeno je u odgovoru UniCredit Banke d.d. Mostar jednom od freelancera koji je uputio dopis banci.

Obrazloženo je dalje da središnji ured Porezne uprave Federacije BiH, kao i svi županijski/kantonalni uredi u obavljanju svojih obaveza, a u okviru zakonom propisanih ovlaštenja, redovno se obraćaju i UniCredit Bank d.d. Mostar sa zahtjevima za dostavljanje podataka, informacija i dokumentacije o aktivnostima poreznih obveznika, klijenata Banke.

"UniCredit Bank d.d. Mostar ispunjava zakonske obaveze i postupa po svim zahtjevima nadležnih državnih organa i institucija temeljenim na konkretnim zakonom propisanim pravima potraživanja podataka od poslovnih banaka, navedeno je dalje u odgovoru ove banke, sa objašnjenjem da Banka ima pravo od svojih klijenata tražiti, a klijenti na zahtjev Banke obavezu dostaviti informacije o izvršenju poreznih obveza", objasnili su iz ove banke.

Napomenuli su i da Zakon o poreznoj upravi FBiH propisuje Poreznoj upravi obavezu, a poreznim obveznicima pravo da iz ureda Porezne uprave dobiju besplatne obrazovne usluge, informacije o porezima, poreznim zakonima i odnosnim podzakonskim aktima.

"S druge strane, porezni obaveznik ima obavezu da podnosi porezne prijave i izmiruje svoje obveze na način i pod uvjetima utvrđenim poreznim zakonima i podzakonskim aktima", kazali su iz UniCredit Bank d.d. Mostar.

Mišljenje Ministarstva

Budući da se bura oko upućenog poziva građanima ne stišava, nastale su i dileme, odnosno problem u priznavanju rashoda nakon što je Federalno ministarstvo finansija usvojilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, koji je objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, broj: 30/18 od 20.04.2018 godine, dodavanjem člana 70b. u ovaj Pravilnik koji glasi: "Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava na priznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak".

O ovom problemu Porezna uprava je informisala Federalno ministarstvo finansija, koje je danas dalo mišljenje u skladu sa članom 10. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH kojim daje pojašnjenje o primjeni člana 12. Zakona o porezu na dohodak i članka 70b. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, načinu prijave i uplate poreza na dohodak od druge povremene samostalne djelatnosti.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti