Barit iz Kreševa promjenom vlasništva bježi od dugova

27.08.2015. 08:17 / Izvor: Oslobođenje
Barit iz Kreševa promjenom vlasništva bježi od dugova

Kompanija Metalno iz Zenice od 2009. godine pokušava naplatiti izvršeni posao za ovu kompaniju, koja je, prema podacima Registra poslovnih subjekata u BiH, u većinskom vlasništvu Gorana Stanića, a koji je ujedno i direktor.

Kompanija Metalno iz Zenice od 2009. godine pokušava naplatiti posao izvršen za firmu Barit iz Kreševa, koja je, prema podacima Registra poslovnih subjekata u BiH, u većinskom vlasništvu Gorana Stanića, a koji je ujedno i direktor.

Naime, kompanija Metalno je za firmu Barit, prema ugovorima potpisanim u periodu od 2006. do 2008, izvodila radove za čeličnu konstrukciju za tehnološku opremu i platforme za peć za proizvodnju vapna, zatim montirala silose i čelične konstrukcije na objektu za hidrataciju kreča. Radovi su izvršeni u predviđenom roku, a naručilac nije imao reklamacija. Metalno je, naravno, Baritu ispostavilo račune kako bi naplatilo obavljeni posao.

Kompenzacije

S obzirom na to da Barit nije platio račune, Metalno je podnijelo tužbu Općinskom sudu u Zenici. Pravosnažna odluka, kojom je tužena strana, Barit iz Kreševa, obavezan platiti tužitelju, firmi metalno iz Zenice, iznos od 861.269,69 maraka, donesena je 2011.

U obrazloženju presude stoji da je Barit pokušao osporiti cjelokupan tužbeni zahtjev, koji je prvobitno iznosio oko milion maraka zbog promjene načina plaćanja, umjesto novca, navedeno je da su vršene kompenzacije. No, Sud je utvrdio da je kompenzacijom naplaćen samo dio potraživanja, te da je bilo prepravljanja datuma dospjeća s ciljem da nastupi zastara potraživanja.

Iako je Barit uložio prigovor zastare potraživanja, a to je tri godine, Sud je utvrdio da do dana podnošenja tužbe nije nastala zastara potraživanja.

Osim glavnice, tuženi je obavezan platiti i zakonsku zateznu kamatu od dana dospjeća do dana isplate glavnice.

Kako smo saznali, firma Metalno uspjela je naplatiti glavnicu, ostalo je još nekoliko hiljada da naplate, neka sića, kažu. Međutim, još nisu naplatili kamate, a riječ je o iznosu od oko 400.000 maraka.

U Metalnom su nam kazali kako su imali problema i prilikom naplate glavnice, jer Barit nije platio novcem nego su kompenzirali, Barit je davao stanove u Vogošći Metalnom, a onda je zenička firma prodavala te stanove. Dugo je trajala naplata, dodali su.

Izvršenje

Metalno je podnijelo i zahtjev za izvršenje, međutim, ni na taj način nisu mogli naplatiti potraživanja jer je vlasništvo u Baritu prebacivano s jedne firme na drugu, mijenjali ime itd.

Na web stranici Barita još stoji da je firma u državnom vlasništvu, ali to je stara web stranica, nova je pod imenom brenda Stamal, ali ni tu nema podataka o vlasništvu, odnosno, stoji podatak da je Stamal ustvari firma BFS. Slično kao i u slučaju Ferolektra, koji je također bio u vlasništvu Stanić Investa (vlasnik Goran Stanić). Naime, Stanić, kako je 2013. saopćio, nije više vlasnik Ferolektra nego firma Sa Dagitim, čiji je vlasnik BFS Logistik A.G. Zug (Švicarska). Podaci o ovoj firmi ne postoje, pa se sumnja da je riječ o fiktivnoj kompaniji, čiji je stvarni vlasnik upravo Stanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti