Barke mladog poduzetnika iz Trebinja plove Trebišnjicom

04.11.2020. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Barke mladog poduzetnika iz Trebinja plove Trebišnjicom
OTVORI GALERIJU

Obrad Stanić, poduzetnik iz Trebinja ima sreću da radi ono što voli i svojim poslom doprinosi turističkoj ponudi rodnog grada.

Obrad Stanić, poduzetnik iz Trebinja ima sreću da radi ono što voli i svojim poslom doprinosi turističkoj ponudi rodnog grada. Ovaj mladi poduzetnik vlasnik je nekoliko barki koje su napravljene po skici čamaca koji su prije više od 100 godina plovili Trebišnjicom. Radio je kao skiper 7 godina, a onda je došao na ideju da pokrene vlastiti biznis Barka na Trebišnjici.

"Tokom boravka u Banja Luci prošao sam razne obuke u rafting klubu, gdje sam i radio kao skiper 7 godina. Jednog dana sam došao na ideju da sve što sam naučio iskoristim u gradu u kome sam rođen. Do tada se niko nije bavio turizmom na vodi, a s obzirom na to da je Trebišnjica biser, šteta bi bila da je još više ne uljepšamo", rekao je Obrad.

U realizaciji ideje mu je pomogla Opština Trebinje te je kroz neke projekte dobio i finansijska sredstva.

"Ideja je naišla na odobravanje lokalne zajednice, gdje sam ostvario saradnju sa Kulturnim Centrom u Trebinju. KC je kroz projekat „Život na granici BiH i Crne Gore – Stare staze bezvremenog nasleđa i tradicije“ koji je finansirala EU, revitalizovao pristanište na Trebišnjici i napravio 10 tradicionalnih lađa. Također, prošao sam projekat samozapošljavanja Opštine Trebinje, kao i projekat YEP Švajcarske Vlade", naglasio je Stanić.

 

Za vožnju Trebišnjicom dostupno je 10 tradicionalnih lađa, veliki čamac za grupne ture te dva čamca za ručkove i večere na vodi.

"Ove sezone smo imali nekoliko usluga to su iznajmljivanje lađe, iznajmljivanje SUP (daska za veslanje) i grupna panoramska vožnja čamcem. Sljedeće sezone proširujemo ponudu na organizovani ručak ili večeru na vodi", ističe mladi poduzetnik.

Turisti koji iznajme lađu nisu vremenski ograničeni, a u lađu mogu stati maksimalno tri osobe. U čamac za grupnu turu može stati deset osoba, a vožnja traje sat vremena.

"Turisti se iznenade kada vide kako Trebinje izgleda iz perspektive koju nisu imali priliku da vide. Najviše se oduševe čistoćom Trebišnjice, zalaskom sunca koji je nestvaran i svim građevinama koje se ogledaju u našoj ljepotici", rekao je Obrad.

Korona je nažalost zaustavila planirani razvoj Barke na Trebišnjici, ipak nije spriječila pripreme za sljedeću sezonu.

"U realizaciji smo pravljenja pristaništa na dvije lokacije na kojima ćemo raditi ručkove i večere na vodi, restoran sa kojim sam dogovorio saradnju otvara pred početak sezone tako da ćemo imati vremena da se dobro pripremimo", naglasio je Stanić.

U Trebinju je broj turista ove godine ostao gotovo isti kao i prošle godine, ali sa drugačijom strukturom posjetilaca.

"Posjetioci našeg grada su bili ljudi iz regiona koji su sličnog mentaliteta kao i mi. Ovo ljeto je bilo nikad bolje, a mislim da će u budućnosti biti još bolje. Zato što ko jednom dođe u Trebinje, nosi ga u srcu ili u glavi", naglasio je Obrad.

Mladi poduzetnik iz Trebinja poručuje mladim ljudima da ne odustaju od svojih idejam i da imaju velike ciljeve.

"Mislim da je lakše da pokrenu biznis dok nisu osnovali vlastitu porodicu jer se mogu više fokusirati na posao, pa čak i ako posrnu vrlo brzo mogu uspravno stajati. Slušajte ljude koji su preduzetnici. Možda će vam kroz svoj primjer pomoći da prebrodite neke nedoumice koje imate. Imajte ciljeve, male i velike, oni će vas ispunjavati kako ih budete ostvarivali", istakao je Stanić.

Barke na Trebišnjici se polako pripremaju da zaplove u novu sezonu.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti