Barth: Problemi koji sputavaju bh. ekonomiju su rješivi

16.06.2015. 14:23 / Izvor: Fena
Barth: Problemi koji sputavaju bh. ekonomiju su rješivi

Biznismeni su mi u BiH među problemima koje imaju naveli pronalazak obučene radne snage, nemogućnost pristupa kreditima te još nekoliko stvari koje se odnose na pravno-regulatorni okvir, podcrtao je direktor Misije USAID-a u BiH.

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth izjavio je danas u Sarajevu da bh. poduzetnici, stvaraoci i industrijalci posjeduju sposobnost za inovacije i stvaranje vrlo kvalitetnih proizvoda, ali da ih sputavaju određene stvari, koje je moguće popraviti.

On je na ceremoniji završetka USAID-Sida FIRMA projekta istakao da su mu biznismeni u BiH među problemima koje imaju naveli pronalazak obučene radne snage, nemogućnost pristupa kreditima te još  nekoliko stvari koje se odnose na pravno-regulatorni okvir.

Barth je rekao da ga ohrabruju lideri kakav je premijer FBiH Fadil Novalić koji imaju viziju kako potrebna rješenja implementirati, što predstavlja izazov, ali postoji razlog i za optimizam.

Naglasio je da je BiH predivna zemlja s visokim kvalitetom života ako imate posao, zbog čega je neophodno olakšati ljudima da dobiju svoju priliku.

Šefica Odjela za razvoj i saradnju Ambasade Švedske u BiH Marie Bergstrom izjavila je da su opredijeljeni da Bosni i Hercegovini pruže svu moguću podršku za ostvarivanje ekonomskog rasta, ostvaranje novih radnih mjesta i sve ostalo što podrazumijeva unapređenje privrednih djelatnosti.

Dodala je da je Švedska nedavno s BiH potpisala novu strategiju saradnje do 2020. pri čemu su ponovili svoju opredijeljenost da pomognu BiH, s naglaskom na aktivnosti usmjerene ka pristupanju EU.

Federalni premijer Fadil Novalić zahvalio je USAID-u i Sida-i koji su dosta pomogli BiH, posebno istakavši USAID-ov poslijeratni grant od 900 miliona dolara kojim su osnovana brojna mala i srednja preduzeća.

Naveo je da su od njih nastale respektabilne kompanije koje danas čine okosnicu bh. ekonomije jer, nažalost, tu okosnicu više ne čine velike kompanije poput Energoinvesta.

Novalić je istakao da je za BiH ključno ostvarivanje ekonomskog rasta i veće zaposlenosti, te da je Vlada FBiH spremna odlučno provoditi reforme značajnim smanjenjem javne potrošnje i poboljšanjem poslovnog ambijenta.

Novalić smatra da je neusvajanje reformske agende politički motivirano i da će u narednim danima taj "politički balon splasnuti".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti