Bavarska peciva iz Bihaća, obrt u kojem su jedini alat ruke

23.03.2021. 16:10 / Izvor: Akta.ba

Živimo u vremenu kada za sve što želimo uraditi postoji mašina kojoj je potrebno samo da zadamo zadatak. Ipak, vrijedne ruke ne može ništa zamijenti.

U današnjem vremenu za sve što želimo uraditi postoji mašina kojoj je potrebno samo zadati zadatak. Ipak, vrijedne ruke ne može ništa zamijenti. Almina Čanić iz Bihaća, vlasnica obrta "Bavarska peciva" pravi ručno domaća peciva.

"Ono što čini naša peciva posebnim je to što je sve ručno napravljeno bez mašina. Jedina mašina su moje ruke i oklagija, a uz to sve je domaće", rekla je Almina za Akta.ba

Na ideju da pokrene biznis "Bavarska peciva" došla je prilikom boravka u Njemačkoj gdje je probala poznata Laugen peciva i Donuts (krofne),

"Nakon povratka nazad u BiH, pošto sam bila nezaposlena, razmišljala sam šta bih mogla pokrenuti da doprinesem svojoj porodici i našoj zajednici. Tako se rodila ideja o Bavarskim pecivima", priča nam Almina. 

Raznovrsna ponuda

U ponudi ima slatki i slani program. Slatki program se sastoji od: Classic donuts, Royal donuts, Mini donuts, proteinski maffina, proteinski kuglofa, slatki fritula i pops cake. 

Slani program čine: Bavarski kruh veliki, bavarski kruh mali, heljdin kruh, integralni kruh sa sjemenkama lana, integralni kruh sa orasima, ražovi kruh, kukuruzni bageti, domaći bijeli kruh veliki i mali, laugen peciva, uštipci od heljde, mini kukuruzice, slane fritule i krušne mrvice (prezla).

Najbolji pokazatelj kvalitete su kaže kupci koji svakodnevno traže pecivo više. 

"Naši klijenti su prezadovoljni, jer je ovo jedina trgovina u Bihaću sa ovakvom ponudom proizvoda. Svakodnevno nam se vraćaju u trgovinu sa osmjehom na licu, i to nam je dokaz da su sretni što smo tu gdje smo. Kako su oni sa nama zadovoljni, tako smo i mi sa njima, i hvala im na podršci koju nam pružaju. Puno nam to znači", istakla je.

Almina većinu poslova obavlja sama, a zbog toga cijeli proces počinje od dva ujutro. Kada završi pravljenje odlazi u pekaru u kojoj prodaje peciva.

"Sve pravim ujutro od 02:00 sata uz pomoć mame, koja mi pomogne za slatki program, a slani program sama radim i sve mora biti spremno do 07:00-07:30 sati. Procedura  je ista svaki dan. Završimo pravljenje, mama ide kući, a ja se pripremam za posao u našoj trgovini", istakla je vlasnica pekare.

Domaće proizvode pravi bez aditiva i uz jedan glavni začin.

"Najvažniji začin je ljubav, jer ovo sve radim sa velikim zadovoljstvom i puno, puno ljubavi", naglašava Almina.

Rano ustajanje i motivacija

Radno vrijeme Bavarskih peciva je do 17 sati mada se često desi da Almina sve rasproda pa onda zatvori ranije. Ako ostane viška peciva kaže: "Podjelim prolaznicima peciva, jer bolje je da damo, nego da bacamo hranu".

U početku joj nije bilo jednostavno navići se na rano ustajanje i zahtjevni rad.

"Bilo mi je  naporno ustajati ovako rano, ali sam se navikla na ovaj tempo života. Ovo me tjera da radim prvenstveno radi svog djeteta i svoje sestrične koju sam podizala dok je bila mala. Želim da njima dvjema obezbjedim lagan život, a kasnije ako Bog da i radno mjesto", govori vlasnica obrta.

Troškovi vlastitog biznisa

Nije jednostavno voditi vlastiti biznis, jer to sa sobom nosi i velike troškove.

"Tek sad vidim koliki je izazov biti sam svoj gazda, jer preveliki su troškovi prema državi i dadžbinama. Ipak, borimo se da sve na vrijeme platimo. Ne volim da sam dužna nikome, pa tako ni državi", ističe poduzetnica.

U budućnosti planira otvoriti još nekoliko trgovina i zaposliti nekoliko osoba.

"Planovi za budućnost su nam da ako Bog da otvorimo još u nekoliko gradova BiH naše trgovine, čisto da možemo obezbjediti svima da kušaju naše proizvode, a i da uposlimo radnike", objašnjava Almina.

Jaka volja i želja su ključ za uspješan biznis.

"Mladim poduzetnicima i onima koji žele pokrenuti vlastiti biznis mogu poručiti da ne odustaju od svoje ideje, samo neka imaju jaku volju i želju za tim i uspjet će sigurno. Bolje i dinar u svojoj državi, nego dva u tuđoj, a daleko od svojih najmilijih", poručila je vlasnica "Bavarskih peciva".

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti