Bavarski privrednici dolaze u BiH na proljeće 2022.

14.10.2021. 12:33 / Izvor: Akta.ba
FIPA-a

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina postala interesantna zemlja za njemačke investitore, koji daju važan impuls privrednom rastu i zapošljavanju u BiH

Direktorica FIPAe Milica Marković razgovarala je s Christianom Hartmannom i Mannuelom Hertelom iz Odjela za međunarodnu saradnju Industrijske i privredne komore Nirnberga IHK.

Kao jedna od najvećih komora u Njemačkoj IHK Nirnberg ima više od 150.000 kompanija članica. Prema njihovim podacima, oko stotinu njihovih kompanija-članica rade sa Bosnom i Hercegovinom, od čega jedna kompanija ima samostalan proizvodni pogon u BiH, dva joint-venture projekta s bh. kompanijama, zatim 26 predstavnistva ili kancelarija u BiH, a ostatak se odnosi na uvozne i izvozne aktivnosti.

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina postala interesantna zemlja za njemačke investitore, koji daju važan impuls privrednom rastu i zapošljavanju u BiH. 

Tokom sastanka razgovarano je o organizaciji posjete privrednika iz Bavarske Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regiona u saradnji s Udruženjem njemačke privrede u BiH AHK.

FIPA će kao jedan od partnera, pružiti sve informacije o mogućnostima ulaganja, investicijskim projektima i poslovnom ambijentu BiH za bavarske privrednike.

Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan mogu imati koristi od post-covid nearshoring trenda. Istraživanje provedeno među njemačkim kompanijama koje posluju u inostranstvu pokazalo je da je tokom pandemije 40 posto kompanija iskusilo probleme s lancima snadbijevanja, a 68 posto njih misli promijeniti svoje lance snabdijevanja, dok 47 posto već traži nove ili dodatne dobavljače.

Marković je takođe održala nekoliko sastanaka s njemačkim kompanijama na sajmu IT-Sa 2021, tokom kojih je predstavila rad softverskih kompanija iz BiH i potencijale IT i Business Process Outsourcing sektora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti