BBI banka poziva inovatore i naučnike da prijave ideje

29.08.2019. 15:59 / Izvor: Akta.ba

Direktor marketinga i komunikacija BBI banke Dino Selimović pojasnio je da "Transformers Roadshow" veliko takmičenje Islamske razvojne banke koje će prvi put biti održano u BiH.

Bosna Bank International (BBI) nastavlja svoju uspješnu misiju, te je tim povodom danas u Sarajevu u Homework Hub-u održana edukativna radionicu koja je imala za cilj promociju IsDB Transformers Roadshow takmičenja iz oblasti nauke, tehnologije i inovacija.

U okviru radionice svi učesnici su dobili informacije o velikom takmičenju Islamske razvojne banke (IsDB), kao i načinima prijave na isto.

Direktor marketinga i komunikacija BBI banke Dino Selimović pojasnio je da "Transformers Roadshow" veliko takmičenje Islamske razvojne banke koje će prvi put biti održano u BiH.

Naglasio je kako je cilj prepoznati inovatore, naučnike i poduzetnike sa idejama koje mogu podržati jedan ili više ciljeva održivog razvoja UN-a te ih povezati sa onima koji mogu prenijeti relevantno znanje i podršku, uključujući finansiranje, i koji im mogu ponuditi nove poslovne mogućnosti ili jednostavno strateške savjete. 

Ovom prilikom inovatori iz Bosne i Hercegovine i regije su pozvani da prijave svoje ideje koje podržavaju neke od Ciljeva održivog razvoja UN-a do 10. septembra. Najbolje ideje bit će prezentirane 28. septembra 2019. godine u Domu Mladih u Sarajevu, trećeg dana održavanja Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. Pobjednici će biti nagrađeni sa 3.000 američkih dolara i putovanjem u Senegal u decembru na svjetsko takmičenje inovacija.

(Lejla Omerović)

Jedna od učesnica današnje radionice je i Lejla Omerović, koja planira svoju ideju vezanu za svjetske probleme održivog razvoja prijaviti na IsDB Transformers Roadshow takmičenje.

„Drago mi je da se u BiH dešava ovako nešto i da se mladim ljudima poput mene daje ovakva prilika“, kazala je Lejla, pojašnjavajući kako mladi traže prilike, međutim svaki dan je prilika sve manje i manje.

Gabrijela Rezić iz Mostara došla je spremna na današnju radionicu. Kaže kako ima projektnu ideju kojom želi podići svijest kod osnovaca i o održivom razvoju tj. kako se ekološki ponašati.

(Gabrijela Rezić)

Sa idejom o  upotrebi otpada animalnog porijekla u svrhu proizvodnje energije planira se prijaviti i Muamer Pekmez, student Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i dobitnik priznanja Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu.

„Vjerujem u svoju ideju i smatram da ima potencijal i primjenu širom svijeta. Današnja radionica bila je izuzetna prilika da upoznam druge mlade ljude i podijelim svoja znanja i iskustva s njima, i najveći značaj ove radionice je što učimo od drugih ljudi i dobijamo priliku da testiramo svoju ideju“, kazao je Pekmez.

Selimović je najavio i projekta "SBF Start-up Challenge" koji daje mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis.

Voditelj emisije "SBF Start-up Challenge" Zenit Đozić istakao je da su nakon uspjeha prve sezone pripremili novu sa primamljivim nagradama.

On je pozvao sve mlade ljude da se prijave jer ovo je izvanredna prilika da stručnjaci i javnost ocijene kvalitet njihovog rada i da dobiju finansijsku i svaku drugu podršku.

Nagradni fond iznosi više od 60 hiljada KM, koji, osim direktne novčane podrške, uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku, kao i stručnu edukaciju. Učešće u takmičenju mogu prijaviti studenti ili svršenici nekog od univerziteta u BiH, starosti do 30 godina.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti