Beardocracy - prvi domaći brend sa proizvodima za njegu muške brade

18.04.2017. 09:46 / Izvor: Akta.ba

Svi Beardocracy proizvodi sadrže potpuno prirodne sastojke, bez vještačkih dodataka.

Naše trižište preplavljeno je proizvodima koji su većinom namijenjeni njezi ženske populacije. U nedostatku preparativne kozmetike za muškarce i iz potrebe da i oni imaju lijepu i njegovanu kožu a prvenstveno bradu, koja je postala muški stil must have, nastala je bradokratija - Beardocracy.

Amar, koji je idejni tvorac pravila za bradonje, kako ga nazivaju, brenda Beardocracy za Akta.ba govorio je o nastanku i realizaciji svoje ideje.

"Sve je nastalo iz čiste potrebe. Obzirom da ja godinama nosim bradu, volim taj stil, a iskreno i draže mi je da nemam obavezu svakodnevnog brijanja, poželio sam da ju njegujem posebnim preparatima kako mi ne bi bila suha i oštra. Međutim, shvatio sam da na našem tržištu nema specijaliziranih preparata za takvu vrstu njege i održavanje brade. Kako privatno uživam u kuhanju, odlučio sam da sam sebi ´skuham´ nešto i tako je došla ideja ulja za bradu. Malo sam istražio recepte i načine pripreme po internetu i osmislio vlastito ulje koji sam kasnije nazvao XIII (13), kao moj sretni broj, te dodao ime Pirate's Soul, jer je imalo neke morske note sa mirisima vanilije i kokosa", govori sagovornik.

Danas na tržištu pod imenom Beardocracy, osim spomenutog ulja Pirate's Soul, možete naći i ulje Viking's Pride, sa mirisom šumske borovine, koje je, kako Amar kaže, trenutno jedan od najtraženijih proizvoda.

Da nije stao na samo ova dva ulja, kroz svoje dalje istraživanje i osmišljavanje novih ideja za proizvode koji bi olakšali svakodnevnu higijenu “bradonjama”, ponudi je dodao i crni sapun za bradu koji u sebi sadrži aktivni ugljen i toz od kafe, koji ujedno služi i kao piling za kožu. U ponudi se još nalazi Charlie's Magic Beard Balm - balzam idealan za oblikovanje duže brade, Doc Holliday's vosak za brkove koji je, kako stoji i na etiketi, dovoljno kvalitetan i čvrst da drži brkove lijepo oblikovane cijeli dan, i treće ulje u ponudi je Mr. Wolf sa formulu koja podstiče rast dlake.

Svi Beardocracy proizvodi sadrže potpuno prirodne sastojke, bez vještačkih dodataka. Većinu sirovina nabavljaju preko Interneta, iz inostranstva, obzirom da ih nije moguće naći u BiH.

Amar je po struci grafički dizajner, pa je bez problema sam osmislio i kreirao etikete za proizvode na kojima se nalaze informacije o sastavu i načinu nanošenja.

"Sva pakovanja sam dizajniram, a ambalažu naručujem od lokalnih proizvođača. Kako imam iskustvo u grafičkom dizajnu ali obzirom da se ne bavim tim poslom već godinama, Beardocracy mi je postao idealna prilika da se malo vratim u tu oblast. Zaista uživam izražavajući svoju kreativnost na taj način i mislim da mi je čak osmišljanje dizajna pakovanja svakog proizvoda i najdraži dio ovog posla", govori Amar.

Da tu nije kraj za Beardocracy, i da bi priča bila potpuna, uz pomoć profesionalnog stolara, napravili su i češljeve za bradu od kombinacije dvije vrste drveta.

"Fantastični zubci i kreativno pakovanje češlja izazvalo je salvu pohvala i interesanata za moje proizvode, što me je inspirisalo da se ne zaustavim ni tu, pa sam kreirao drveni stalak za proizvode kako bi jedan bradonja mogao imati sve na jednom mjestu u kupatilu ili noćnom stolčiću. Šlag na kraju, je proizvod koji sam posljednji napravio u svojoj sada već magičnoj kuhinji u kojoj sve manje imam vremena za kuhanje stvarne hrane, jeste Creme de la Crème, uniseks krema za lice sa mirisom jasmina", govori Amar.

Na ovaj posljednji proizvod je kaže posebno ponosan jer ga koriste svi, i bradonje koje su vjerovatno mislile da nikada neće staviti kremu na svoje lice jer je to "ženska" stvar, nego i žene koje su jedno sasvim posebno i jako veliko tržište.

"I supruga se oduševila idejom, sastavom i mirisom, tako da sam bez sumnje o uspjehu prezentirao i kremu te dobio apsolutni hit. Doslovno ne mogu da napravim količine koje su tražene, a pojedini čak tvrde da je i ljekovita, da im je pomogla da se napokon riješe crvenila ili nekih ožiljaka od akni. Do sada niti na jedan proizvod nismo imali žalbi, što znači da je eksperiment uspio. Sve proizvode i sam koristim, štavše dođem sebi kao zamorac, isprobam sve prije nego objavim i promoviram", govori naš sagovornik.

Beardocracy je za Amara prvenstveno hobi u kojem, kaže zaista uživa i da upravo zbog toga može zahvaliti relativnom uspjehu brenda.

"Spontano sam počeo sa svim i vidjeti ćemo gdje će to sve otići, da li će se pretvoriti u ozbiljnu proizvodnju i brend ili jednostano nešto što ja radim za sebe i svoje bradonje. Strast prema nečemu sigurno donosi rezultate, a ja ju za sada imam", govori Amar.

Svi proizvodi bradokratije mogu se kupiti putem njihovog online shopa.

"Još uvijek nismo krenuli u masovnu prodaju, mada po narudžbama koje imamo i na koje ne mogu da odgovorim, masovnost već postoji ali zvanična trgovina još uvijek ne. Naši proizvodi se nalaze po cijelom svijetu ali samo preko naših prijatelja bradonja koji tamo žive pa ih narućuju za sebe ili svoje prijatelje. Ali za početak je i taj vid reklame savim dovoljan da se ´hobi´ razvija. Trenutno je sve neki vid kućne radinosti, možda jednoga dana, kada ovo postane moje primarno zanimanje, pa nađem investitora i proširim posao van granica BiH", govori Amar.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti