Begović: Konferencija PIT Krajina 2018 jedna od platformi napretka bh. privrede

22.10.2018. 14:46 / Izvor: Akta.ba
Begović: Konferencija PIT Krajina 2018 jedna od platformi napretka bh. privrede

Konferencija PIT Krajina 2018 u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting i U.G. Bosanske Krajine u Sarajevu, održava se u četvrtak, 25.10.2018. u Bihaću.

Konferencija PIT Krajina 2018 u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting i U.G. Bosanske Krajine u Sarajevu, održava se u četvrtak, 25.10.2018. u Bihaću.

Konferencija je nastala iz potrebe da se na jednom mjestu okupe proizvodne kompanije radi umrežavanja i razmjene znanja i iskustava između stručnjaka iz proizvodnje i vlasnika biznisa, te da se aktualiziraju teme kao što je obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta, osnivanje klastera, tehnoloških parkova, industrijskih zona, a sve u cilju podizanja konkurentnosti bh. kompanija.

Konferencija je prilika da se učesnici upoznaju sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama i efektima njihove implementacije u bh. proizvodne kompanije, kao i da se upoznaju sa kolegama, ekspertima i poduzetnicima iz kompanija koje dijele zajedničke izazove proizvodne djelatnosti.

Jedan od izlagača na konferencije će biti jedan od njenih inicijatora i organizatora, Dr. Advan Begović, savjetnik generaanog direktora kompanije Siemens Mobility iz Minhena. Polje njegove ekspretize i djelovanja u grupaciji Siemens je digitalizacija i optimizacija proizvodno-operativnih aktivnosti. Međutim, na ovoj konferenciji će Dr. Begović govoriti više o pozitivnim iskustvima i praksama njemačkih malih i srednjih preduzeća s ciljem razvoja njihove inovativnosti, produktivnosti i konkurentnosti općenito. A njemačke male i srednje proizvodne kompanije predstavljaju kičmu njemačke ekonomije. 

U nastavku pročitajte razgovor sa Dr. Begovićem povodom konferencije PIT Krajina 2018. 

Na konferencije PIT Krajina 2018 govorit ćete o pozitivnim iskustvima i praksama u razvoju njemačkih malih i srednjih proizvodnih preduzeća. Šta mi kao država, društvo i privreda u BiH i regiji možemo naučiti iz primjera njemačkih privrednika?

Njemacki privrednici su generacijama težili ka inovacijama i vrhunskim tehnološkim riješenjima za njihove proizvode ali isto tako i procese. Uvijek gledaju ne jedan nego nekoliko koraka unaprijed. Ne zadovaljavaju se trenuntim uspjesima nego su gladni novih izazova i uspjeha. To je formula njihovog poslovanja i moramo shvatiti da je svaki vid zastoja u svakodnevnom poboljšanju naših procesa i organizacija poslovanja u biti zastoj ili čak nazadovanje jer naši konkurenti na globalnom tržištu u isto vrijeme napreduju velikom brzinom. 

Na prošloj premijernoj PIT konferenciji u Tešnju ste također učestovali kao izlagač. Šta vas kao osobu i stručnjaka pokreće i motiviše da dajete svoj doprinos u razvoju BH nauke i ekonomije?

Mislim da je obaveza svakog čovjeka da ne zaboravi svoje porijeklo i da vrati nešto zajednici iz koje potiče. Radeći u svijetu sam imao priliku uvidjeti dinamiku razvijanja industrijske kulture u mnogim sredinama koje ni u čemu nisu bolje i pametnije od bosanskohercegovačkih. Krenuo sam od toga, "ako mogu oni, zašto ne i mi" i sretan sam da sam upoznao ljude u BiH koji vjeruju u isto, tako da mi je i pored zaista popunjenog kalendara zadovoljstvo i čast odvojiti vrijeme za poboljšanje industrijskih i ekonomskih prilika u BiH. 

Smatrate li da ovakve i slične konferencije mogu doprinijeti pomenutom razvoju društva i ekonomije?

Konferencije isključivo posvećene proizvodnoj industriji su apsolutno potrebne i bio bih sretan da se održavaju sedmično širom BiH. Govorio sam gore o kontinuiranom napredovanju i u tom svijetlu i ova konferencija treba da se vidi. Ona se ne održava sama zbog sebe, dakle nije ona cilj nego je svrha u postizanju napretka u poslovanju bosanskohercegovačkih firmi. Potrebna je platforma koja će omoguciti praćenje trendova i mogućnost učenja jednih od drugih. Proizvođači iz svih oblasti na kraju dana se susreću sa sličnim izazovima i moraju se na radnoj bazi uvezati i surađivati. 

Za kraj, poruka učesnicima? 

Poruka moja svim prisutnima je da smo samo toliko pametni i dugoročno uspješni koliko smo spremni da svakodnevno sami sebe i svoj način poslovanja zapitamo i poboljšamo.

 

Više o konferenciji: http://targer.ba/ba/pdf/pitt.pdf

Prijava na konferenciju: http://www.targer.ba/soi/konferencija.php?id=1

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti