Belenzada: Radnici u privredi u RS-u najmanje plaćeni

05.03.2015. 07:59 / Izvor: Fena
Belenzada: Radnici u privredi u RS-u najmanje plaćeni

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada upozorio je večeras da najlošiji standard u RS-u imaju radnici u privredi.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada upozorio je večeras da najlošiji standard u RS-u imaju radnici u privredi. Tokom rasprave u Narodnoj skupštni RS-a o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, ali i s osvrtom na set zakona iz oblasti ekonomije koji se razmatraju na ovoj posebnoj sjednici, Belenzada je rekao da je trebalo prvo razmatrati stanje u privredi, uključujući i status radnika u toj oblasti. Ukazao je i da je neprihvatljivo da su radnici u administraciji plaćeni duplo više od onih u realnom sektoru, koji ne može „nositi“ toliku birokratiju.

"Javna potrošnja se mora smanjiti za 30 posto u korist privrede i njenog razvoja, ali nažalost vrlo malo radimo u tom pravcu, a ni ovi zakoni neće pomoći u tome", tvrdi predsjednik Konfederacije sindikata RS-a. Ukazao je i na teško stanje u nekoliko preduzeća u realnom sektoru na koje nije reagirano, kao i problem neisplaćivanja zarada i doprinosa radnicima za koje niko nije odgovarao zbog izbjegavanja tih obaveza.

Belenzada je u obraćanju poslanicima iznio stav i da u Federaciji BiH nije oporezovan topli obrok, terenski dodatak..., a u RS-u je, kaže, oporezovano "sve i svašta". Poreze i doprinose u RS-u, kazao je, treba vratiti na nivo koji je bio 2010., ali i zaštititi domaću privredu te razvijati prehrambenu industriju.

U toku je poslanička rasprava o izmjenama Zakona o porezu na dohodak u RS-u. Parlament rad nastavlja i sutra, a na dnevnom redu je još desetak zakona iz oblasti ekonomije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti