Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Belenzada: Stanje u metalskoj industriji loše zbog nepoštivanja zakona

Stanje u preduzećima metalske industrije i rudarstva u Republici Srpskoj, posebno zaposlenih u njima, veoma je loše zbog nepoštivanja zakona, naročito iz radno-pravne oblasti.

14.05.2013. 08:11 / Izvor: SRNA

Stanje u preduzećima metalske industrije i rudarstva u Republici Srpskoj, posebno zaposlenih u njima, veoma je loše zbog nepoštivanja zakona, naročito iz radno-pravne oblasti – konstatovano je jučer na sjednici Skupštine Sindikata metalaca i rudara Srpske.

Predsjednik ovog sindikata Obrad Belenzada rekao je Srni da je na sjednici zaključeno da je generalni problem u Srpskoj neprovođenje zakona iz radno-pravne oblasti, posebno kada je riječ o uslovima rada, radnom vremenu i platama i da se tome mora stati u kraj.

On je naveo da pojedini poslodavci ne poštuju radno vrijeme utvrđeno zakonom od 40 časova sedmično, nego se radi i po 50, pa čak i 60 časova sedmično, a uvijek se isplaćuje minimum.

Belenzada smatra da bi inspekcijski organi trebalo više da se angažuju i da provjere koliko radnici rade u fabrikama i koliko traje radni dan.

"Došlo se u situaciju i da javni sektor ne plaća svoje obaveze – poreze i doprinose na plate radnika, za šta posljedice trpe radnici, jer ne mogu da se liječe, da idu u penziju", rekao je Belenzada i podsjetio da je direktor Poreske uprave Republike Srpske /Zora Vidović/ upozorila da oko 30.000 radnika u Srpskoj ne prima ni najnižu platu od 370 KM, što je nepoštivanje zakona.

On je naglasio da su u dobrom dijelu preduzeća radnici dovedeni u težak položaj, posebno u onim gdje nema sindikata pa ih nema ko štititi.

"U nekim preduzećima čak ne smiju formirati ni sindikat, jer im to ne daju poslodavci", tvrdi Belenzada. 

Prema njegovim riječima, jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da nije sporno da bude donesen novi zakon o radu, ali da on mora regulisati i uravnotežiti prava i obaveze.

"Koliko prava toliko i obaveza. Ne ide kada je jedno mimo drugog", ocijenio je Belenzada. 

Na današnjem sastanku zaključeno je i da smanjenje poreza i doprinosa treba vratiti na 2010. godinu, te da je konačno vrijeme da bude donesen zakon o mogućnosti pretvaranja dugova u akcije, jer se više ne zna ko kome i koliko duguje. 

"Ovaj zakonski akt usvojen je u nacrtu, ali već je prošlo mjesec dana, a njega nema u javnoj raspravi", pojasnio je Belenzada. 

Na sjednici je bilo riječi i o situaciji u Fabrici glinice "Birač" iz Zvornika i zaključeno je da treba učiniti sve da fabrika nastavi da radi, a da li je bilo kriminala i nezakonitih radnji treba da utvrđuju nadležni organi.

"Naš stav je da se borimo svi da preduzeće opstane i da radnici mogu da rade i redovno primaju plate", naglasio je Belenzada. 

Prema njegovom mišljenju, stanje je loše i u cjelokupnoj privredi Republike Srpske. 

"U 2012. u odnosu na 2001. godinu u privredi je zaposlenih manje za oko 21.000, a van privrede više oko 17.000. To dovoljno govori kuda ide privreda", istakao je Belenzada. 

On je naveo da je Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske čitavu prošlu godinu i zadnjih niz godina tražio i traži promjenu politike prema privredi.

"Predložili smo i dokument koji smo nazvali Prijedlog mjera za novu industrijsku politiku i taj dokument podržalo je resorno  ministarstvo, ali, nažalost, nije se našao u ekonomskoj politici Vlade Republike Srpske", rekao je Belenzada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti