Beogradsko preduzeće EFT gradi hidroelektranu na Neretvi vrednu 100 mil EUR

01.09.2009. 11:06 / Izvor: Beta
Beogradsko preduzeće EFT gradi hidroelektranu na Neretvi vrednu 100 mil EUR

Vlada Republike Srpske donela je odluku o dodeli koncesije za izgradnju hidroelektrane "Ulog" na reci Neretvi beogradskoj kompaniji EFT, saopštila je danas (1. septembar 2009. godine) ta kompanija. Vrednost elektrane je 100 mil EUR.

U kombinaciji sa termoelektranom "Stanari", hidroelektrana "Ulog" će EFT-u obezbediti veću fleksibilnost u proizvodnji električne energije, a probno puštanje u rad čekuje se 2013. godine, navodi se u saopštenju te energetske kompanije.

Kako se precizira, hidroelektrana "Ulog" biće koncipirana kao klasično derivaciono postrojenje, a činiće je dva agregata instalisane snage od 35 megavata, koji će godišnje proizvoditi 76 gigavat časova električne energije.

Najavljeno je da će se odmah pristupiti prvoj fazi projekta, koja između ostalog podrazumeva izradu detaljne studije izvodljivosti, dopunskih geoloških projekata, izradu regulacionog plana i izradu tendera za nabavku neophodne opreme. Kao i u slučaju termoelektrane "Stanari", ceo projekat biće sproveden u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine i ta faza projekta biće završena za godinu dana.

Projekat predviđa izradu saobraćajnice i izgradnju 110 kilovoltnog dalekovoda od hidroeletrane "Ulog" do transformatorske stanice Kalinovik.

Kompanija EFT je do sada realizovala dovodni tunel Fatničko Polje - Bileća, to jest razvoj rudnika uglja "Stanari", u blizini kojeg gradi istoimenu termoelektranu kapaciteta 420 megavata. Ukupna vrednost te investicije je više od 650 mil EUR.

EFT posluje u 18 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, a svoje delatnosti koordinira iz kancelarije u Beogradu. U 2008. godini EFT je ostvario prihod od 975 mil EUR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti