Berba kukuruza od kraja septembra, očekuju se rekordni prinosi

22.09.2020. 12:36 / Izvor: SRNA
Berba kukuruza od kraja septembra, očekuju se rekordni prinosi

Kukuruz u opštini Krupa na Uni zasijan na 520 hektara.

Viši stručni saradnik za privredu i poljoprivredu u opštinskoj administraciji Ljiljana Basarić rekla je Srni da će u opštini Krupa na Uni berba kukuruza početi krajem ovog mjeseca s obzirom na to da proizvođači siju uglavnom hibride viših FAO grupa zrenja, te da se očekuju prosječni prinosi od 10 tona po hektaru.

Basarićeva je rekla da je ove godine kukuruz u opštini Krupa na Uni zasijan na 520 hektara.

"Kad su u pitanju strna žita, prosječni prinos pšenice koja je bila zasijana na 30 hektara bio je četiri tone po hektaru, ječma koji je bio zastupljen na 35 hektara takođe četiri tone po hektaru, tritikalea koji je bio zasijan na 35 hektara 4,5 tona po hektaru i zobi na 40 hektara oko tri tone po hektaru", rekla je ona.

Prema njenim riječima, pet poljoprivrednih proizvođača iz ove opštine ima uslove za republičke podsticaje za sjetvu pšenice jer su imali površine 15 dunuma i više.

Basarićeva je rekla da će opštinske podsticaje za proizvodnju povrća dobiti 17 proizvođača koji su imali ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu "Karl Kine" na 1,1 hektar.

"Predviđeni su podsticaji 250 KM za pola dunuma, 300 KM za 750 metara kvadratnih, 350 KM za jedan dunum i 450 KM za 1,5 dunuma", navela je ona.

Basarićeva kaže da su ove godine povećani podsticaji za proizvođače mlijeka i iznose 700 KM po proizvođaču ili 100 KM više nego prošle godine.

Ona je rekla da je ove godine za podsticaje u poljoprivredi u opštinskom budžetu predviđeno 30.000 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti