Berina Islamović-Aljić: Mjerna nesigurnost u BiH još uvijek velika nepoznanica

11.04.2019. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Berina Islamović-Aljić: Mjerna nesigurnost u BiH još uvijek velika nepoznanica

IUS Life centar za cjeloživotno učenje i MICOM BH d.o.o. organizuju jednodevni seminar "Mjerna sigurnost".

IUS Life centar za cjeloživotno učenje i MICOM BH d.o.o. organizuju jednodevni seminar "Mjerna nesigurnost" koji će biti održan 25. aprila 2019. godine. Predavačica seminara je Berina Islamovic-Aljićdiplomirani inženjer elektrotehnike. Od decembra 2014. zaposlena je u Micom BH na poziciji prodajnog inženjera za laboratorijsku opremu. Pored toga, radi kao Tehnički rukovodilac laboratorije za kalibraciju mjerila temperature u laboratoriji VERLAB. U nastavku intervjua govori o svom zanimanju, mjernoj sigurnosti, te prednostima za učesnike seminara.

Otkud žena u tradicionalno muškom zanimanju?

- Lično nikada nisam smatrala da postoje muška i ženska zanimanja, niti sam pri odabiru fakulteta razmišljala o tome. Ljubav prema matematici se razvila još u osnovnoj školi i već tada mi je jasno bilo da ću se usmjeriti na neki tehnički fakultet. Elektrotehnički fakultet u Sarajevu sa svojom tradicijom i sposobnim kadrom koji školuje dugi niz godina je za mene bio logičan izbor. Kao žena u „tradicionalnom muškom zanimanju“ nisam osjetila da me to na neki način usporava, ubjeđenja sam da je za karijeru jedino važno koliko smo sposobni i koliko volimo ono što radimo. 

Sadržaj seminara? Kome je namijenjen?

- Mjerna nesigurnost je nešto o čemu se mora govoriti i uzeti u obzir kada se radi bilo kakvo mjerenje koje je od važnosti za neki proces, obzirom da ona predstavlja mjeru sigurnosti u naš rezultat. Riječ je o jednodnevnom seminaru i u skladu s tim smo sadržaj seminara podijelili na teoretski i praktični dio. U teoretskom dijelu ćemo razgovarati o zahtjevima koji se postavljaju na sljedivost i mjernu nesigurnost u dokumentu GUM – Vodiču za izražavanje mjerne nesigurnosti, načinima procjene mjerne nesigurnosti, tj. procjenama tipa A i tipa B, te proširenoj mjernoj nesigurnosti. Nakon toga će učesnici seminara pristupiti praktičnom dijelu, gdje će i sami moći da procijene i izraze mjernu nesigurnost za konkretna mjerenja i time zaokružiti jednu cjelinu. Pored toga, svim učesnicima seminara obezbijeđen je ručak i kratke kafe-pauze. Seminar je namijenjen uposlenicima testnih, kalibracijskih i medicinskih laboratorija, kao i uposlenicima inspekcijskih tijela, te inženjerima, tehničarima i studentima kojima je ova tema zanimljiva. 

Benefiti za one koji će se pridružiti na seminaru? Trendovi u regionu i našoj zemlji?

- Svrha seminara je upoznati učesnike sa teorijom i tehnikama procjene mjerne nesigurnosti kako bi bili u mogućnosti ispravno primijeniti tehnike procjene u svom radu u skladu sa zahtjevima standarda ili nekim drugim zahtjevima koji im se nameću u svakodnevnom radu. Smatram da se o ovoj temi nedovoljno razgovara, posebno u našoj državi, gdje se do sada nije napravio ozbiljan seminar ovakve vrste. Države iz regiona nude dosta kvalitetne višednevne seminare koji govore o mjernoj nesigurnosti, i sama sam imala priliku da učestvujem u njima. Krajnje vrijeme je da se o ovome krene ozbiljnije pričati i kod nas jer je mjerna nesigurnost još uvijek velika nepoznanica, prvenstvno mislim na krajnje korisnike kalibracionih laboratorija koji trebaju da protumače rezultat mjerenja koji dobiju na Certifikatu za kalibraciju.

Poruka mladim djevojkama o izboru fakulteta, budućeg zanimanja itd?

- Najvažnija stvar pri odabiru fakulteta je izabrati ono što volite, jer će to biti vaše zanimanje, glavni izvor prihoda i stil života. Potrebno je puno truda i rada da postanete uspješni studenti, ali je dosta lakše ako studirate ono što vas svaki dan inspiriše i u čemu uživate. Poslušajte savjete roditelja i starijih, ali nemojte dozvoliti da vam to bude presudno, nego odlučno postavite svoje ciljeve i idite prema njima.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti