Berlinska agenda otvara nove mogućnosti regiona

28.08.2015. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Berlinska agenda otvara nove mogućnosti regiona

Sastanci komora Zapadnog Balkana odvijaju se u sklopu samita o Zapadnom Balkanu koji je deo Berlinskog procesa iniciranom od strane njemačke kancelarke Angele Merkel.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić prisustvovao je sastanku predstavnika privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana koji je održan 27. avgusta u Beču. Sastanci komora Zapadnog Balkana odvijaju se u sklopu samita o Zapadnom Balkanu koji je deo Berlinskog procesa iniciranom od strane njemačke kancelarke Angele Merkel. Domaćin sastanka bila je Privredna komora Austrije.

Na sastanku je razgovarano o značaju daljeg razvoja i unapređenja bliske saradnje privrednih komora putem zajedničkih, koordinisanih aktivnosti s ciljem kreiranja temelja održivog razvoja regiona Zapadnog Balkana a u skladu sa prioritetima Berlinskog procesa. Svi prisutni složili su se da takozvana Berlinska agenda otvara nove mogućnosti za ovaj region, te je pozdravljena činjenica da se navedenim procesima prioritet daje ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Tokom sastanka usvojen je Akcioni plan privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana koji reflektuje zajednički stav svih komora i njihove usaglašene interese i potrebe poslovne zajednice. Očekuje se da će brza i sveobuhvatna implementacija navedenog Akcionog plana biti od interesa milionima ljudi koji žive u ovom regionu, te da će shodno tome doći do smanjenja nezaposlenosti.

Napominjemo da su sastanku pored predstavnika privrednih komora prisustvovali i visoki zvaničnici ali i 15 austrijskih top investitora što je svakako bila prilika za adekvatno predstavljanje objedinjenih projektnih ideja zemalja regiona.

Sastanak je zaključen potpisivanjem dokumenta kojim se osniva Komorski investicioni forum koji za cilj ima efikasnije uključivanje kompanija u implementaciju aktuelnih i planiranih infrastrukturnih i drugih projekata od velike važnosti za ekonomski prosperitet regiona, kao i razmjenu informacija i predlaganje mjera za uvećanje investicija. Komorskim investicionim forumom rukovodiće Upravni odbor dok će stalne radne grupe (Saobraćajna i energetska infrastruktura i komunalne djelatnosti; Unapređenje poslovnog i investicionog okruženja; Razvoj privatnog sektora) pratiti investicione aktivnosti u regionu. Takođe je usaglašena agenda narednog sastanka regionalnih komora čiji će domaćin biti Privredna komora Makedonije, a na inicijativu Privredne komore Crne Gore najavljen je još jedan sastanak komora dan prije Pete godišnje konferencije „Efikasnost procesa pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti“ zakazane za 22. i 23. oktobar 2015. godine u Budvi, Crna Gora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti