Besplatan program mentoringa dostupan startup kompanijama

30.09.2016. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Besplatan program mentoringa dostupan startup kompanijama

Ostalo je još nekoliko dana za prijavu na besplatna program mentoringa za startupe sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Sarajevska razvojna agencija SERDA će u idućem razdoblju pomoći 30 startup-ova u njihovom biznisu. Uvjet za prijavu je da su startupi najmanje 18 mjesci registriani na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Javni poziv je već objavljen, a  rok za prijavu je 5. listopada/oktobra ove godine.

''Besplatan program metoringa podrazumijevat će 6 mjeseci rada odnosno 60 radnih sati. Dodatna vrijednost je što će startupi imati priliku da koriste prostore akceleratora koji se nalazi u SERDA-i gdje će moći održavati sastanke, edukacije i sl.'', istaknula je Sanela Dževlan, glasnogovornica SERDA-e.

Prednost će imati startupi koje vode mladi, žene i oni koji dolaze iz proizvodne i uslužne djelatnost.

''Mentoring predstavlja novi oblik podrške koji podrazumijeva zajednički rad mentora i kompanija. Prvi korak je dijagnoza poduzeća kroz koju će se definirati što je to što je potrebno kompaniji da bi ona unaprijedila svoje poslovanje'', objasnila je Dževlan na današnjoj konferenciji u Sarajevu.

Dodaje da je podrška može biti pružena u izradi biznis planova, marketingu, vizualnom identitetu, upravljanju poduzuća, ali i mogućnosti pristupa financijama.

Osim toga jedna od najznačajnijih stvari je da će kompanije imati pristupu finacijskim sredstvima što je obično najveći problem budući da su dostupna kreditna sredstva na tržištu skupa.  

Vlada Kantona Sarajevo i SERDA uspostavili su Garanti fond tako da će kompanije koje budu dijelom ovog programa imati mogućnost aplicirati za ova sredstva i osigurati kapital za svoje buduće poslovanje.

Asad Karišik, šef sektora za poslovni razvoj u SERDA-i, navodi da su kamatne stope koje se mogu dobiti iznose do 0,5 posto što  je trenutno najpovoljnije na tržištu.

Pozvao je sva mala i srednja poduzeća sa područja Kantona Sarajevo da apliciraju za ova sredstva. Osim toga, u sklopu ove usluge kompanijama je dostupna i besplatna tehnička podrška pri apliciranju.

"Imamo usku suradnju sa Union bankom, koja je izabrana na javnom pozivu kao financijska institucija, tako da je stalna razmjena informacija. Ne postoji pitanja na koja se neće moći odgovoriti kada je u pitanju kreditni zahtjev i problem sa kojim se kompanija suočava'', navodi Karišik.

SERDA je, inače, program mentoringa uspostavila uz podršku Japanske agencije za međunarodnu podšku (JICA) i taj sustav već funckionira. Kroz taj proces su podržali preko 40 kompanija sa sarajevske makroregije.

Zahvaljujući novom donatoru tj. Razvojnoj  podršci Europskog fonda za jugoistočnu Europu, odlučili su da podrže još 30 novih startup kompanija kroz ovaj program.

Mejra Juzbašić Bajgorić, predstavnik kompanije Finance in Motion koja je savjetnik Razvojnog podrške Europskog fonda za jugoistočnu Europu, ističe da je ovaj fond ima portfolij od 70 milijuna eura za BiH i to uglavnom koje ulavnom kao kreditna  sredstava plasiraju mikrokredintim organizacijama i banakama za razvoj mikro, malih i srednjim poduzeća.

''Uz financijsku postoji i razvojna podrška. Međutim, dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da je realni sektor bitan faktor razvoja i drago nam je da smo uspostavili suradnju sa SERDA-om i da možemo podržati startupove i one kojima je podrška zaista potrebna'', kazala je Juzbašić Bajgorić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti