Besplatna aplikacija: Predstavljen audio turistički vodič "Guide2 Sarajevo"

27.07.2017. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Besplatna aplikacija: Predstavljen audio turistički vodič 'Guide2 Sarajevo'

Općina Stari Grad i Udruženje “Čuvari tradicije” predstavili su danas mobilnu aplikaciju "Guide2Sarajevo".

Općina Stari Grad i Udruženje “Čuvari tradicije” predstavili su danas mobilnu aplikaciju "Guide2Sarajevo". Riječ je o novom turističkom proizvodu i aplikaciji koja, osim vizuelnog prikaza, nudi i audio vodič za više od 60 objekata od kulturno-historijskog značaja za Sarajevo. Na primjeru Despića kuće pokazano je kako turisti mogu doći do ovog objekta i saznati nešto više o njemu, a emitovan je snimak koji je na engleskom jeziku uradio čuveni britanski glumac David McAlister. Audio sadržaj na bosanskom jeziku je u pripremi, a njega snima poznati bh TV urednik i voditelj, Ognjen Blagojević. 

Aplikacija omogućava domaćim i stranim turistima da samostalno upoznaju sve turističke atrakcije Starog Grada i Sarajeva, a prati je i elektronska mapa Sarajeva, koja sadrži i navigaciju. Nakon preuzimanja aplikacije, za njeno korištenje, kao i za mapu i navigaciju, nije potrebna internet konekcija. Aplikacija "Guide2Sarajevo" se može preuzeti sa Google i Apple prodavnica aplikacije, a u narednih sedam dana može se preuzimati besplatno na web stranici www.Guide2Sarajevo.com.

Općina Stari Grad je s ovakvim projektima počela prije nekoliko godina, kada je predstavila prve virtualne vodiče. “Odlučili smo da napravimo korak naprijed i predstavimo jedan novi i savremeniji pristup u izradi aplikacija namijenjenih turistima, ali i svima ostalim. Siguran sam da ćemo po ovom projektu biti prepoznatljivi, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i cijeloj BiH, pa i regiji,” kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Dodao je da je projekat realizovan putem općinskog Sektora za lokalni razvoj, kao još jedan od načina da Općina Stari Grad podrži razvoj turizma i privuče što veći broj turista.

Adnan Koro, predsjednik Udruženja "Čuvari tradicije" istakao je da mu je čast što su ostvarili saradnju sa Općinom Stari Grad koja je prva prepoznala turističke potencijale Sarajeva i koja je lider, ne samo u ovom gradu, nego možda i cijeloj Bosni i Hercegovini, kada je riječ o razvoju turizma. "Naš zajednički cilj je sa ovim projektom obogatiti turističku ponudu Općine Stari Grad i tako turiste što duže zadržati u Sarajevu. Mi procjenjujemo da će ih naš vodič na nenametljiv način zadržati najmanje pet do sedam dana", kazao je Koro.

"U želji da na moderan i savremen način prikažemo sve naše prirodne i historijske ljepote, mi smo napravili prvi mobilni turistički audio vodič, ne samo u državi, već i u široj regiji. ‘Guide2Sarajevo’ nudi sve potrebne informacije, od kulturno – historijskih podataka, do važnih i korisnih savjeta i preporuka. Osnovna prednost ove aplikacije u odnosu na slične projekte, a naročito na organizovane grupne turističke obilaske, je to što ‘Guide2Sarajevo’ turistima omogućava potpunu samostalnost prilikom obilaska", dodao je Koro.

Korištenje aplikacije je maksimalno pojednostavljeno. Za njeno aktiviranje potrebno je jedino posjedovanje smartphone aparata.

Sa “Guide2Sarajevo” aplikacijom, korisnik sam bira sadržaj koji ga zanima i koji želi poslušati. Na raspolaganju ima više od tri sata audio snimaka na engleskom jeziku, a uskoro će biti i na bosanskom. Snimci su podijeljeni u cjeline i njihovo trajanje je maksimalno tri minute.

U tri minute audio snimka korisnik aplikacije ima na raspolaganju najznačajnije kulturno – historijske informacije o odabranoj znamenitosti, koje su pažljivo prikupljene i objedinjene iz zvaničnih naučnih izvora i stručne literature.

Turistima je na raspolaganju i 3D papirna mapa “Guide2Sarajevo” koja im osigurava jasno, precizno i jednostavno kretanje po Sarajevu. U njoj su ucrtane sve ulice iz najuže gradske jezgre, turističke atrakcije, saobraćajnice i stajališta gradskog prevoza.

“Guide2Sarajevo” sadrži i sve servisne informacije. Na jednom mjestu korisnik ima kontakte svih javnih službi u gradu (policije, hitne pomoći, ambasade, autobuske stanice, red vožnje gradskog prevoza itd).

Budući da “Guide2Sarajevo” djeluje poput ličnog turističkog vodiča, mapa i aplikacija sadrže korisne preporuke za najbolje i najpovoljnije usluge u gradu. Izabrane su samo one koje su turisti na Tripadvisoru pohvalili i dali veću ocjenu od 8. Turisti će mape moći preuzeti u Info-press centru u ulici Halači, te u hotelima, hostelima, turističkim agencijama… 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti