Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Besplatna pravna pomoć za građane ugrožene poplavama u RS-u

30.06.2014. 11:49 / Izvor: Fena

Pravo na besplatnu pravnu pomoć ubuduće će imati stanovnici Republike Srpske (RS) kojima je zbog materijalne štete nastale usljed majskih poplava, privremeno ili trajno ugrožena njegova egzistencija.

To pravo ostvarivalo bi se do dana saniranja materijalne štete izazvane poplavama, predviđeno je dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji će sutra po hitnom postupku razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imat će samo osobe evidentirane u Jedinstvenom registru štete od poplava u RS-u.

Poplave koje su u maju 2014. godine pogodile RS i zahvatile njen veliki dio imale su karakter elementarne nepogode i izazvale katastrofalne posljedice za veliki dio stanovništva koje se ne može podvesti pod ugroženu kategoriju.

Djelimična, a u nekim dijelovima tog entiteta i potpuna materijalna šteta na objektima privrede, saobraćajne, komunalne infrastrukture, poljoprivrednim dobrima, usjevima, objektima, stočnom fondu, objektima javnih službi i institucija, te i na stambenim objektima, iziskuje velika materijalna izdvajanja za građane, ali i za RS.

Donošenjem ovog zakona ispunit će se pretpostavke za osiguranje pristupa pravdi za sve kategorije pogođene poplavama u RS-u u maju 2014. godine, navode iz entitetske vlade.

Inače, dosad je pravo na besplatnu pravnu pomoć dato državljanima i građanima RS-a koji se identifikuju kao ugrožene kategorije koje nisu u stanju da izmiruju troškove pravne pomoći.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti