Besplatno izdanje vodiča za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima

07.05.2020. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Besplatno izdanje vodiča za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je danas objavio i učinio dostupnom u elektronskom formatu brošuru "Vodič za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima".

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je danas objavio i učinio dostupnom u elektronskom formatu brošuru "Vodič za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima". Ona je rezultat znanja i aktivnosti stručnjaka Instituta u toku priprema i samog protupandemijskog djelovanja od početka ove godine. Brošura se besplatno može preuzeti sa internet prezentacije Instituta, inz.ba, kažu iz Instituta.  

"Vodič je namjenjen svim proizvodnim pogonima koji su pogođeni nekom biosigurnostnom prijetnjom, a direktan povod je aktuelna pandemija novog koronavirusa Covid-19. Biosigurnosne mjere se primjenjuju radi smanjenja rizika unosa bakterija, virusa ili drugih mikroorganizama u životnu i radnu sredinu ljudi. ove mjere su se pokazale kao najbolje u sprečavanju unosa zaraze ili preveniranja kao i kod suzbijanja širenja zaraze. Primjenjuju se i kod prestanka opasnosti od širenja zarazne bolesti", ističe menadžer za kvalitet Instituta Benjamin Čaušević. 

Cilj vodiča je da pomogne organizacijama da adekvatno procijene potencijalne krizne situacije, gdje bi moglo doći  do širenja zarazne bolesti, te da urade svoje planove samokontrole i mjera, specifičnih za njihov proizvodni proces i radno okruženje. U vodiču se nalaze preporuke za kreiranje internih planova zaštite i njihov primjenu kod krizne situacije uzrokovane zarazom u nekoj kompaniji, bez obzira na njenu veličinu, osnovni grafikoni potrebnog postupanja, kao i uzorci neophodnih formulara u ovakvim situacijama.

 

Bitno je istaći da su Krizni štabovi Civilne zaštite nekih kantona, poput Zeničko-dobojskog, početkom ove sedmice donijeli  Odluke kojima se svim kompanijama, koje imaju 20 i više radnika, nalaže da u kratkom roku izrade planove poslovanja i djelovanja u uvjetima pandemije, ukoliko ih već nemaju, pa će zasigurno ovaj Vodič naići sigurno na odobravanje zbog svoje praktične primjene i korisnosti, kao temelj za izradu tih planova. 

"Kada govorimo o prevenciji širenja zaraze treba voditi računa ne samo na radnom mjesto nego i svojim domovima. Budući da je čovjek u većini slučajeva direktni prenosik zarazne bolesti, potrebno je da prilagodi svoje ponašanje u kriznoj situaciji  i uslovima rada. Svi proizvodni pogoni trebaju imati stroga pravila lične higijene koja trebaju biti u formi uputstva i izložena na vidnom mjestu (zidu) ili napisana u brošurama. Uputstva treba da pokrivaju područja lične higijene, čistoće odjeće i rukovanje hranom", ističe Čaušević. 

U svim kriznim situacijama potrebno je da se razmišlja prvenstveno o zdravlju ljudi, ali i o racionalnom korištenju svih zaštitnih sredstava uključujući i dezinfekciona sredstva, ali i da se adekvatno zbrinjavanje otpada. U INZ-u poručuju da je najbitnije da svi zaposleni i njihove porodice ostanu zdravi, da radom obezbijede bolje uslove za svoje porodice i uspjeh cijelog društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti