Besplatno serološko testiranje za djecu i mlade do 18 godina u KS

19.02.2021. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Besplatno serološko testiranje za djecu i mlade do 18 godina u KS

Uz uputnicu ljekara porodične medicine.

Za djecu i mlade do 18 godina starosti besplatno je serološko testiranje na antitijela koronavirusa, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo, a pri domovima zdravlja na području Kantona Sarajevo. 

Ovu informaciju za Akta.ba potvrdili su građani čija su djeca besplatno testirana. Objasnili su da nije potrebno imati uputnicu od ljekara porodične medicine.

Međutim, iz ove Ustanove ističu "ne postoji usluga serološkog testiranja niti za jedan uzrast pri Domu zdravlja, niti se igdje u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja može uraditi, osim ukoliko je pacijent hospitaliziran, pa kao pomoćna dijagnostička metoda ukoliko CT ili RTG nalaz ukazuje na COVID a pacijent je PCR negativan". 

"Serološko testiranje se većinom radi samo u naučne svrhe - studije prokuženosti stanovništva. I takva je i preporuka SZO. Serološko testiranje rade skoro sve privatne zdravstvene ustanove, ali se ne uvažavaju za dijagnozu COVID-a niti jedne osobe. Jedino ispravno je da osoba bude u izolaciji ako ima simptome i testira se PCR metodom", poručili su. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti