Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bespovratna sredstva za privatne kompanije u područjima pogođenim poplavama

04.08.2014. 12:08 / Izvor: eKapija.ba

Očekujući produžetak FIRMA projekta, finasiranog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), iz FIRMA projekta pozivaju zainteresovana preduzeća da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava (grant) namjenjenih očuvanju radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Pomoć će biti usmjerena na sljedeće opštine: Doboj, Doboj Jug, Domaljevac-Šamac, Maglaj i Šamac.

U periodu očekivanog produžetka FIRMA projekat će biti fokusiran na pružanje pomoći u „Obnavljanju uslova za život i zapošljavanje u privatnom sektoru u područjima pogođenim poplavama." FIRMA projekat će pružiti podršku privatnim preduzećima iz proizvodnog i proizvodno-uslužnog sektora, osim preduzeća koja su direktno ili indirektno uključena u proizvodnju opreme za nadzor, vojne opreme ili oružja novu ili korištenu, opreme za policijske agencije ili agencije za provođenje zakona, opreme i usluga vršenja pobačaja, opreme za kontrolu vremenskih prilika, luksuzne robe i opreme za igre na sreću. FIRMA će podržati preduzeća u oživljavanju proizvodnih procesa, očuvanju radnih mjesta te održavanje njihove pozicije na tržištu.

Ciljevi i s vrha pomoći kroz bespovratna sredstva FIRMA projekat će podržati preduzeća iz privatnog sektora koje su pretrpjela štetu uzrokovanu poplavama u opštinama Doboja , Doboj Jug, Šam a c, Domaljevac –Šamac i Maglaja koja spadaju ili u proizvodna ili uslužno –proizvodna (kompanije iz proizvodnog lanca vrijednosti) preduzeća.

Namjera je da se pomogne preduzećima koja imaju pet ili više zaposlenih (zvanično prijavljenih zaključno sa datumom 30.4.2014 ) i koja su pretrpjela štetu od poplava.

Cilj je obezbjediti pomoć kroz bespovratna sredstva onim kompanijama za koje ta podrška znači sprečavanje neminovnog gubitka tržišta, proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta.

U sklopu programa podrške preduzećima, FIRMA projekat će dodijeljivati bespovratna sredstva (grant) u rasponu od 15.000 do 40.000 KM, iako su mogući izuzeci, kako u smislu manjih, tako i u smislu većih iznosa.

FIRMA projekat je u periodu od septembra 2009 do avgusta 2014 pružao podršku malim i srednjim preduzećima u sektorima drvoprerade, lake metalne obrade i turizma.

U cilju pomoći prevladavanja posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, očekuje se da će FIRMA projekat biti produžen do kraja maja 2015.

Detaljnije informacije na ovom linku

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti