Bespovratna sredstva za privatne kompanije u područjima pogođenim poplavama

04.08.2014. 12:08 / Izvor: eKapija.ba
Bespovratna sredstva za privatne kompanije u područjima pogođenim poplavama

Namjera je da se pomogne preduzećima koja imaju pet (5) ili više zaposlenih (zvanično prijavljenih zaključno sa datumom 30.4.2014 ) i koja su pretrpjela štetu od poplava.

Očekujući produžetak FIRMA projekta, finasiranog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), iz FIRMA projekta pozivaju zainteresovana preduzeća da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava (grant) namjenjenih očuvanju radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Pomoć će biti usmjerena na sljedeće opštine: Doboj, Doboj Jug, Domaljevac-Šamac, Maglaj i Šamac.

U periodu očekivanog produžetka FIRMA projekat će biti fokusiran na pružanje pomoći u „Obnavljanju uslova za život i zapošljavanje u privatnom sektoru u područjima pogođenim poplavama." FIRMA projekat će pružiti podršku privatnim preduzećima iz proizvodnog i proizvodno-uslužnog sektora, osim preduzeća koja su direktno ili indirektno uključena u proizvodnju opreme za nadzor, vojne opreme ili oružja novu ili korištenu, opreme za policijske agencije ili agencije za provođenje zakona, opreme i usluga vršenja pobačaja, opreme za kontrolu vremenskih prilika, luksuzne robe i opreme za igre na sreću. FIRMA će podržati preduzeća u oživljavanju proizvodnih procesa, očuvanju radnih mjesta te održavanje njihove pozicije na tržištu.

Ciljevi i s vrha pomoći kroz bespovratna sredstva FIRMA projekat će podržati preduzeća iz privatnog sektora koje su pretrpjela štetu uzrokovanu poplavama u opštinama Doboja , Doboj Jug, Šam a c, Domaljevac –Šamac i Maglaja koja spadaju ili u proizvodna ili uslužno –proizvodna (kompanije iz proizvodnog lanca vrijednosti) preduzeća.

Namjera je da se pomogne preduzećima koja imaju pet ili više zaposlenih (zvanično prijavljenih zaključno sa datumom 30.4.2014 ) i koja su pretrpjela štetu od poplava.

Cilj je obezbjediti pomoć kroz bespovratna sredstva onim kompanijama za koje ta podrška znači sprečavanje neminovnog gubitka tržišta, proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta.

U sklopu programa podrške preduzećima, FIRMA projekat će dodijeljivati bespovratna sredstva (grant) u rasponu od 15.000 do 40.000 KM, iako su mogući izuzeci, kako u smislu manjih, tako i u smislu većih iznosa.

FIRMA projekat je u periodu od septembra 2009 do avgusta 2014 pružao podršku malim i srednjim preduzećima u sektorima drvoprerade, lake metalne obrade i turizma.

U cilju pomoći prevladavanja posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, očekuje se da će FIRMA projekat biti produžen do kraja maja 2015.

Detaljnije informacije na ovom linku

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti