Bespovratna sredstva za sajmove nisu dovoljna

23.07.2013. 12:00 / Izvor: Dnevni list
Bespovratna sredstva za sajmove nisu dovoljna

Bespovratna sredstva za sajamske manifestacije u zemlji i inozemstvu u iznosu od 150 tisuća maraka po riječima stručnjaka nisu dovoljna. Od tog iznosa 50 tisuća maraka namijenjeno je za sajmove u inozemstvu, a 100 tisuća za domaće sajmove.

Bespovratna sredstva za sajamske manifestacije u zemlji i inozemstvu u iznosu od 150 tisuća maraka, potpisana prošli tjedan, po riječima stručnjaka nisu dovoljna. Od tog iznosa 50 tisuća maraka namijenjeno je za sajmove u inozemstvu, a 100 tisuća za domaće sajmove.

Ugovore je potpisao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović s predstavnicima banjalučkog, mostarskog, tuzlanskog i gradačačkog sajma, Gospodarske komore Unsko-sanske županije, Agencijom za razvoj Modriča, “Interagre” iz Bijeljine, Gospodarske komore Distrikta Brčko, Zavičajnog udruženja “Kreševo”, Poslovnog sustava “RMK Zenica”, Općine Rogatica, “Boms-ekspo” Gračanica te JP “Centar Skenderija”.

Muris Pozderac, tajnik Grupacije organizatora sajmova u BiH, koja djeluje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH), kazao nam je da je generalno, svaka pomoć dobro došla, posebice od državnih institucija koje su prepoznale značaj domaće sajamske industrije, a kojoj je potrebna pomoć.

Poticati sajmove

„Organizatori sajmova bore se na razne načine. Previše je događanja, većina misli da može napraviti dobar i kvalitetan sajam na međunarodnoj razini, a daleko je od toga s obzirom na stanje u branši kakva je u svijetu“, ističe Pozderac.

Grupacija organizatora sajmova u BiH već nekoliko godina pokušava napraviti pravilnik o kategorizaciji i kvalifikaciji sajamskih manifestacija i organizatora sajmova, a što bi se uvezalo sa zakonskim rješenjima, kojih na ovim prostorima još nema. Govoreći o dodijeljenim sredstvima, Pozderac naglašava kako su ona “relativno mala”, ali da je ovo početak dobre suradnje s resornim ministarstvom. Budući da međunarodni gospodarski sajmovi u inozemstvu poduzetnike koštaju, on se nada da će sredstva za njih, a i za domaće sajmove, u sljedećoj godini biti veća. Da se ova branša mora poticati, Pozderac navodi primjer odlaska naših proizvođača namještaja na sajam u Kölnu, mjestu na kojem redovito osvajaju medalje i značajna priznanja za svoj proizvod, a što je rezultiralo i otvaranje show-rooma u Njemačkoj te ugovaranju novih poslova. Za odlazak na sajam gospodarstvenik većinom plaća troškove prijevoza, smještaja i samo izlaganje ili ulaznicu prilikom posjeta sajmu. Ipak, kroz zajednički štand komorskog sustava BiH pronađen je način da se za manje novca predstavi što veći broj tvrtki iz zemlje na nekom sajmu. Sa sredstvima s kojima se raspolaže, ističe Pozderac, ovo je najbolji i najkvalitetniji način izlaganja.

Zdravko Marinković, direktor Sektora gospodarstva pri VTK BiH, smatra da su sajamske manifestacije BiH, koje imaju međunarodni karakter, značajne za bh. gospodarstvo.

„Na takav način pokazuju i naša dostignuća i mogućnosti, a to je i mjesto susreta sa gospodarstvenicima drugih zemalja te internog povezivanja gdje se otvaraju neke nove poslovne mogućnosti“, podcrtao je Marinković te dodaje da će dodijeljena bespovratna sredstva vjerojatno pomoći sajamskim kućama da posao urade na kvalitetan način.

„VTK BiH, komora koja je nadležna za promociju gospodarstva, očekivala je da će ono biti aktivnije uključeno u čitavu ovu aktivnost“, zaključuje Marinković.

Mjesta ponude

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Šarović je podsjetio da su ugovori za sajmove u inozemstvu potpisani ranije te je i sam rekao kako su ovo skromna sredstva, ali će pomoći da zajedno s gospodarskim komorama u BiH i lokalnim zajednicama napravi se jedan značajniji progres u promociji našeg gospodarstva i naših proizvođača.

„Ako se pravilno iskoriste ova sredstva, može se očekivati da se za iduću godinu iz proračuna BiH, a i entitetskih proračuna, izdvoji više sredstva za ove namjene“, najavio je. Predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić istaknuo je da je ovo konkretna podrška gospodarstvenicima, jer su sajmovi mjesta gdje se oni okupljaju i nude svoje proizvode i usluge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti