Bevanda: Akcize su osiguranje kreditorima

27.09.2017. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Bevanda: Akcize su osiguranje kreditorima

Aranžman sa Međunarodnim fondom je stanju mirovanja, budući da akcize nisu usvojene, izjavio je danas Bevanda.

Aranžman sa Međunarodnim fondom je stanju mirovanja, budući da akcize nisu usvojene, izjavio je danas za televiziju N1 ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

"U stanju je mirovanja isključivo zbog neispunjenja uvjeta koje smo potpisali u pismu namjere. Temeljna dva uvjeta, a to su zakon o trošarinama i zakon o osiguranje depozita nisu ispunjena. Investicije, prije svega Koridor Vc i autoceste, su u zastoju", izjavio je Bevanda.

Pojasnio je da su akcize osiguranje kreditorima koji su ocijenili da javna preduzeća za ceste i autoceste nisu kreditno sposobna, pa se traži stalni priliv sredstava za otplatu kredita kojima će se graditi Koridor.

Ministar finansija BiH je kazao da je isplata klirinškog duga pozitivan primjer.

"Ja sam s malim timom u Ministarstvu finansija radio od početka do kraja taj posao. Tehnički smo savršeno uradili, jedina smo zemlja koja je naplatila u potpunosti dug. To je primjer kako se funkcionira s entitetskim vlastima. Ali kada smo završili posao, svi su se počeli hvaliti", istakao je Bevanda u intervjuu za N1.

On je istakao da je novac na raspolaganju, a da je 58 posto otišlo FBiH, 28 posto Republici Srpskoj, tri posto Brčko Distriktu i 10 posto državnom nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti