Bevanda: Globalni finansijski okvir još nije donesen

29.08.2017. 14:14 / Izvor: Fena

Govoreći o problemima i rizicima u BiH, naglasio je da globalni finansijski okvir u BiH još nije donesen.

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ujedno ministar finansija i predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najavio je skoru sjednicu tog upravnog odbora.

Uprava institucije radi dobro i stalno se ostvaruje rast prihoda, ustvrdio je.

Bevanda, govoreći o problemima i rizicima u BiH, naglasio je da globalni finansijski okvir u BiH još nije donesen, a bitan je za ne samo za državni nivo već i za entitetske budžete.

Problem u vezi s (ne)donošenjem globalnog finansijskog okvira je u tome što entiteti, posebno Republika Srpska, neće da uvaži nijedan argument za njegovo traženo povećanje, rekao je Bevanda i pojasnio da predstoji donošenje zakona o policijskim službenicima, koji iziskuje dodatne novce. Osim toga, neophodan je novac za nabavku dva helikoptera za vojsku budući da sadašnje letjelice „mogu biti samo kulisa za staromodne filmove“, a potreba za njima izrazito se aktuelizira kad nastanu poplave, požari i druge vanredne situacije. Bevanda se ipak nada da će globalni finansijski okvir biti donesen pa „kakav god bude“, budući da je iznimno važan za budžetske nivoe.

Govoreći i o drugim aktulenim problemima i rizicima, podsjetio je da aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom trenutno miruje jer nisu usvojeni zakoni o akcizama, o trošarinama te osiguranju depozita. Neusvajanje zakona o trošarinama uslovljava i zamrzavanje aranžmana s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kao i s drugim kreditorima, dodao je.

Bevanda je na pres-konferenciji govorio i o pozitivnim dešavanjima u prošloj i ovoj godini, što se, kad je riječ o učinicima Ministarstva na čijem je čelu, odnosi i na naplatu ruskog klirinškog duga u gotovini, što je jedino uspjelo Bosni i Hercegovini od regionalnih zemalja.

Bevanda je vodio direktne pregovore s ruskom stranom.

"Uloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika bila je u startu pozitivna, a sav ostali posao radili smo Ministarstvo fianansija i ja", njegove su riječi.

Ministarstvo finansija je u proteklom periodu bilo predlagač i uspješno donesenih više važnih dokumenata - strategija upravljanja javnim novcem i dugom, kao i sistemom internih finansijskih kontrola, kazao je također ministar finansija.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da ne želi komentirati javne izjave nijednog od kolega iz Vijeća ministara BiH, pa ni izjavu ministra sigurnosti Dragana Mektića da je Hrvatska demokratska zajednica BiH, čiji je Bevanda kadar, „oborila“ sporazum o Transportnoj zajednici.

Bevanda je u vezi s tim jedino izričito ustvrdio da stranka kojoj on pripada nema nikakvu krivicu u "obaranju" ovog sporazuma.

U vezi s Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), rekao je da na sjednici Vijeća ministara BiH nije glasao za njen program rada jer mu je djelovao neuvjerljivo, nije dobio odgovor na pitanja šta će se učiniti da građani BiH ne ostanu bez pasoških knjižica te kada će prestati prenošenje sredstava namijenjenih za zgradu te institucije.

Već šest mjeseci pada tender za nabavku pasoških knjižica, rekao je između ostalog Bevanda u vezi s IDDEEA-om, strateški važnom institucijom u koju je, po njegovim riječima, u zadnje vrijeme previše ušla politika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti