Bevanda se nada da će posao u vezi s usvajanjem budžeta biti uskoro okončan

24.06.2020. 12:59 / Izvor: Akta.ba
Bevanda se nada da će posao u vezi s usvajanjem budžeta biti uskoro okončan

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputilo je jučer Predsjedništvu BiH Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputilo je jučer Predsjedništvu BiH Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda podsjetio je da BiH nije imala budžet u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa Covid -19.

"Iako nismo izgubili kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog finansiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovne aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije", kazao je Bevanda.

On smatra da je usvajanje nacrta budžeta u Vijeću ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH, dobra poruka te da će u drugoj polovini godine biti osigurana sredstva za započete projekte kako bi se snažnije odgovorilo na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje Evropskoj uniji.

Kako ističe u saopćenju, predloženim budžetom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali ove godine nastali su iznenadni prioriteti nakon koronavirusa, ali nije dovedeno u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama.

Izrazio je nadu da će posao u vezi s usvajanjem budžeta biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da se to neće događati u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim.

Odluka o privremenom finansiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. jula i sva plaćanja su u zakonskim okvirima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja budžeta nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa u skladu sa Ustavom i zakonima, bilo da je riječ o novom budžetu ili donošenju odluka o privremenom finansiranju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti