Bevanda: Sprječavamo zlouporabe i pravimo bolje uvjete gospodarstvenicima

11.11.2019. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Bevanda: Sprječavamo zlouporabe i pravimo bolje uvjete gospodarstvenicima

Ovom se konvencijom namjeravaju otkloniti propusti u međunarodnim poreznim pravilima, zlouporabe postojeće mreže sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda izjavio je kako se Multilateralnom konvencijom za implementaciju mjera u okviru sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne osnovice i prenošenja profita neće samo sprječavati zlouporabe nego praviti i bolji ambijent gospodarstvenicima jer se izbjegava dvostruko oporezivanje, te daje poticaj investicijama.

"Ovom se konvencijom namjeravaju otkloniti propusti u međunarodnim poreznim pravilima, zlouporabe postojeće mreže sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zbog kojih su nastajali znatni gubici u globalnim prihodima od poreza na dobit. U cijelom svijetu dolazi do pokušaja zlouporaba i poreznih utaja i zbog toga su posebno značajne ovakve konvencije koje imaju i konkretne mjere koje ćemo provoditi i u BiH", kazao je ministar Bevanda, koji je u ime BiH potpisao navedenu konvenciju.

Po njegovim riječima, time se neće samo sprječavati zlouporabe, nego praviti i bolji ambijent gospodarstvenicima jer se izbjegava dvostruko oporezivanje, te daje poticaj investicijama.

"Detaljno pratimo ovu oblast, koordiniramo s entitetima i županijama ali i sa svim međunarodnim institucijama koje se bave poreznom politikom i kreiranju propisa iz te oblasti", kazao je Bevanda i dodao kako se uskoro očekuje potpisivanje i drugih konvencija u toj oblasti.

"Pitanje porezne utaje se uspješno rješava jer je veliki broj zemalja prihvatio standarde transparentnosti i razmjene informacija. Rezultat toga je činjenica da se financijske informacije, poput onih o bankovnim računima razmjenjuju na međunarodnoj razini", ustvrdio je ministar Bevanda, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti