Bevanda-Wenzel:Pružiti potporu gospodarstvenicima da obnove uništene pogone

12.06.2014. 16:53 / Izvor: eKapija.ba
Bevanda-Wenzel:Pružiti potporu gospodarstvenicima da obnove uništene pogone

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s izaslanstvom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) koje je predvodio guverner Rolf Wenzel.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao  je danas s izaslanstvom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) koje je predvodio guverner Rolf Wenzel.

Predsjedatelj Bevanda je upoznao goste s aktualnom situacijom u BiH nakon poplava i izrazio zahvalnost na zainteresiranosti i spremnosti za potporu  na ublažavanju posljedica poplava, kao i na suosjećanju i sućuti koju su uputili narodu Bosne i Hercegovine. On je upoznao guvernera Wenzela sa aktivnostima na procjeni šteta koju radi stručni tim Svjetske banke, UN-a i EU u suradnji sa lokalnim vlastima. Dodao je  da će nalazi biti prezentirani 18.lipnja  i da će oni  predstavljati osnov za donatorsku konferenciju koja bi se trebala održati početkom srpnja.

Guverner Wenzel je rekao da će CEB učestvovati na donatorskoj konferenciji  u Sarajevu. On je  istaknuo da će se CEB posebno angažirati na dugoročnim  programima stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba i pomoći malim i srednjim poduzećima i da zbog toga posebnu važnost ima konferencija koja će se održati u Zagrebu 22. lipnja na kojoj će biti potpisan okvirni sporazum koji omogućava realiziranje sredstava za ove namjene. Dodao je i da je europska zajednica zainteresirana za još čvršću unutarregionalnu suradnju između BiH, Hrvatske i Srbije.

Predsjedatelj  Bevanda je rekao da su najveći rizici za BiH stradali objekti, uništena infrastruktura, ponovno raseljeni i nezaposleni  usljed uništavanja gospodarskih zgrada . 

"Moramo reagirati brzo i na pravi način. Moramo pomoći gospodarstvenicima da osposobe pogone i da ponovno počnu raditi. Ukoliko to ne učinimo na vrijeme, dugoročno ćemo se susresti sa drugim iseljavanjem u posljednjih dvadeset godina", rekao je tijekom susreta predsjedatelj Bevanda.

Razgovarano je i o utvrđivanju mapa minskih polja koja su usljed poplava pomjerena i klizišta nastalih usljed prirodne katastrofe i koja predstavljaju prioritet u saniranju šteta.

Sastanku je prisustvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti