Bez davanja privredne zajednice, BiH ne bi mogla funkcionisati

17.09.2018. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Bez davanja privredne zajednice, BiH ne bi mogla funkcionisati

Svojim plaćanjem privrednici su doprinijeli stabilizaciji zdravstva, penzionog fonda, vladinih institucija...

Privredne teme moraju dominirati Bosnom i Hercegovinom, jer bez privrednih i poslovnih tema nećemo moći graditi državu kakvu želimo, kazao je Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH u Bihaću tokom održavanja Sajma EKOBIS.

On je kazao kako privreda u BiH, odnosno preko 32.000 kompanija u prošloj godini ostvarilo promet veći od 61 milijardu KM.

UVOZ VEĆI OD 10 MILIJARDI KM

"Bez davanja privredne zajednica Bosna i Hercegovina ne bi mogla funkcionisati. Svojim plaćanjem privrednici su doprinijeli stabilizaciji zdravstva, penzionog fonda, vladinih institucija...", kazao je Egrlić, te naglasio kako je BiH prošle godine imala prvi put nakon rata izvoz veći od 10 milijardi i on je iznosio je 11,5 milijardi, dok je rast izvoza 7,4 posto.

Nastavlja se trend rasta i on u ovoj godini do sada iznosi 14,40 posto.

"Simboličan rast izvoza je pokazatelj i daje nam šansu, nadu, optimizam da nam može biti bolje. Očekujemo još bolje rezultate u drugoj polovini godine i nadamo se da će se isti trend nastaviti svih narednih godina", kazao je Egrlić, napominjući kako imamo i rast uvoza oko pet posto, tako da je blago smanjenje deficita evidentno, stoga navodi kako svi skupa moramo raditi na povećanju deficita.

Egrlić je podcrtao kako privrednici iz naše zemlje imaju šta ponuditi domaćem i inostranom tržištu.

Poručio je svima onima koji se bave različitim politikama da privredne teme trebaju dominirati i da samo na ovaj način možemo graditi bolju BiH i bolje odnose sa našim susjedima sa kojim imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu.

SUFICIT

"Najveću razmjenu, odnosno suficit imamo sa Austrijom, to  je prva zemlja u koju više izvozimo, nego što uvozimo. Imamo gotov pokrivenu Njemačku, potom Italiju.... ovo je nešto što nas raduje i ovo su visokozahtjevna tržišta", pojasnio je Egrlić.

Osvrćući se na Sajam Ekobis koji je u subotu završen u Bihaću je kazao kako je ovo jedan od najznačajnijih događaja u regionu u proteklih nekoliko mjeseci i ovo je bio jedan od načina da skrenemo pažnju javnosti na važnost poslovne zajednice u BiH, da se skrene pažnja sa svim previranja, da je zajednički cilj promovirati vrijednosti koje ima USK i BiH i region.

"Ono što me posebno raduje je dobra saradnja između svih komora u regionu. Ovo je  pokazatelj kako približavanjem poslovnih ljudi možemo sarađivati i podizati vrijednosti naše poslovne zajednice", kazao je Egrlić.

Napomenuo je, kako je Vanjskotrgovinska komora u ovom mjesecu organizovala sajam u Minhenu, Istanbulu i Izmiru.

"Kroz sajamske manifestacije želimo osigurati što više poslovnih kontakata, ali ono što je važno i što mora biti poruka iz BiH je da imamo sve više u strukturi izvoza gotovih proizvoda", zaključio je Egrlić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti