Bez podrške tumačenju Zakona o Komisiji za vrijednosne papire

12.09.2013. 09:50 / Izvor: Federalna.ba
Bez podrške tumačenju Zakona o Komisiji za vrijednosne papire

​Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio prijedlog da članovi Komisije za vrijednosne papire obnašaju dužnosti i nakon isteka mandata od pet godina, sve dok ne budu imenovani novi na te pozicije.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio prijedlog da članovi Komisije za vrijednosne papire obnašaju dužnosti i nakon isteka mandata od pet godina, sve dok ne budu imenovani novi na te pozicije. Podsjetimo, sudskom presudom legitimitet rada članova ove komisije osporen je i strahuje se da bi dosadašnje odluke ove komisije iz prethodne četiri godine mogle biti poništene, što bi imalo katastrofalne posljedice na tržištu kapitala.

Za ponuđeno autentično tumačenje Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, koje je omogućavalo da dosadašnji članovi Komisije za vrijednosne papire nastave da rade do proceduralnog razrješenja i izbora novog saziva, glasalo je 40 zastupnika iz SDP-a, HDZ-a BiH, te većina iz HDZ-a 1990. Poslanici SDA, Saveza za bolju budućnost BiH i Stranke za BiH bili su uzdržani.

Ponuđeno tumačenje člana ovog zakona, prema tvrdnjama Komisije, spriječilo bi da odluke Komisije za vrijednosne papire od prije četiri godine do sada budu osporavane, zato što je njenom kadrovskom sastavu istekao mandat 2009. godine i nije imenovan novi saziv.

Novi saziv imenuje predsjednik Federacije BiH uz saglasnost potpredsjednika, a potvrđuje Parlament.

Iz parlamentarne Zakonodavno-pravne komisije obrazlagali su da bi mogle nastupiti teške posljedice ako bi došao u pitanje dosadašnji četvorogodišnji rad Komisije za vrijednosne papire kao regulatora na tržišu hartija od vrijednosti.

Sjednica Zastupničkog doma bit će nastavljena 24. septembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti