Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bez pregleda i vakcina nema povratka u vrtić

18.05.2020. 14:57 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je odlukom Ministra za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo od danas (18.05.) odobren rad predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, roditelji su se našli u dilemama a sve zbog  "Smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u obdaništima i predškolskim ustanovama Kantona Sarajevo“.

S obzirom da je zbog aktuelne epidemiološke situacije napravljena pauza u procesu vakcinacije djece, preporučeno da se provjeri vakcinalni status djeteta u svrhu vakcinisanja po važećem Programu imunizacije u FBiH, a s ciljem očuvanja njihovog zdravlja, jedna je od stavki u Smjernicama.

Pojedini Domovi zdravlja u KS su od roditelja tražili da svoju djecu dovedu na pregled kako bi im izdali vakcinalni status.  Iako su roditelji mislili da je kao validan dokaz dovoljna zdravstvena knjižica, pošto su u njoj unesene sve vakcine i da ne moraju ići na preglede, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo je  izričita u traženju pregleda.

Na isti upit glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić za Akta.ba je kazao da su oni izričiti u tome da je neophodan uredan vakcinalni status djeteta kojem prethodi redovan pregled.

"Od presudne je važnosti vakcinalni status djece. Skoro dva mjeseca bila je stanka kada je vakcinisanje djece u pitanju. Ono što je trenutno najbitnije jeste da vakcinalni status bude čist i da se stvara kolektivni imunitet. Neophodno je da se djeci apliciraju sve vakcine koje do sada nisu prema kalendaru vakcinacije a uz obavezan ljekarski pregled“, kaže Šarkić.

Šarkić kaže da je ova uredba donesena kao naredba i tu nema nikakvog dvostrukog tumačenja. Pregled i vakcina su neophodni za povratak u vrtiće.

"Epidemiološke službe i pedijatri su napravili niz preporuka i priprema pred otvaranje vrtića i sada nam je najbitnije vraćanje kolektivnog imuniteta kroz pravilan vakcinalni status, ali to ništa neće biti moguće bez ljekarskog pregleda. Djeca su se pokazala kao najotporniji prema Covid 19 tako da kroz otvaranje Covid ambulanti i centara svi redovni pregledi se odvijaju prema najboljem redu i nema bojazni za njihovu zdravstvenu sigurnost", rekao je Šarkić.

U Smjernicama se još navodi da ponovni prijem djece u vrtiće, nakon relaksacije uvedenih mjera, a zbog trenutne epidemiološke situacije, ne zahtijeva kontrolu briseva guše i nosa, te kontrolu uzorka stolice na kliconoštvo i prisustva parazita, što pojedini roditlji smatraju bitnim i obevaznim.

Naime u Ugovorima koje su roditelji potpisali sa vrtićima i u Pravilniku o boravku djece u vrtićima JU DS, član 5.d. navodi se da je obavezno uvjerenje u sklopu kojeg je bris.

Roditelji kažu kako nije problem u propisima koji su doneseni već u primjeni istih jer ih nadležene institucije ne sprovode. Kažu kako ovakvim smjernicama krše sopstvene propise za što je propisana i sankcija,  a kako kažu na taj način njihovu djecu dovode u opasnost.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na ovakav upit su kazali da prema članu 5. tčk. d) Pravilnika na koji se pozivaju, dostavljanje ljekarskog uvjerenja je potrebno prilikom zaključenja ugovora, kao i prilikom odsustvovanja djeteta iz vrtića u trajanju od najmanje dva mjeseca neprekidnog odsustva, što je Minstarstvu, naravno, poznato i o čemu su upoznali Zavod za javno zdravstvo KS.

"Naredba na osnovu koje su vrtići prestali s radom donesena je 15.3.2020. godine, a naredba na osnovu koje počinju sa radom donesena je 15.5.2020. godine. Razmatrajući sva pitanja od značaja za bezbijedan povratak djece u vrtiće, a imajući u vidu i protek vremena od prestanka rada vrtića do ponovnog početka rada, Zavod za javno zdravstvo KS je ocijenio da u situaciji u kojoj se nalazimo, u ovim specifičnim okolnostima opasnosti od širenja zaraze virusom COVID-19, postoji veći rizik za djecu ako ponovo rade bris u odnosu na rješenje koje je preporučeno od strane Zavoda", kazali su iz Ministarstva.

I.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti