Bez radnika nema spasa ekonomiji

02.05.2020. 09:02 / Izvor: SRNA
Bez radnika nema spasa ekonomiji

Svi radnici koji su se obratili Službi za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske uspjeli su da ostvare zakonom zagarantovana prava.

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske poručilo je da bez radnika nema spasa ekonomiji, da je bitan čovjek, radnik, koji mora biti centar oko kojeg se svi socijalni partneri moraju okupiti.

"Radnike treba i nagraditi jer samo sa radnicima Republike Srpske nazire se spas naše ekonomije i socijalne stabilnosti", navodi se u Prvomajskom proglasu, koji je usvojen umjesto organizovanja protestne šetnje, a kojim Savez sindikata šalje poruku socijalnim partnerima - Vladi, Uniji udruženja poslodavaca i Privrednoj komori Republike Srpske.

Na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata usvojen je i izvještaj o trenutnoj situaciji u vezi sa pitanjem prava radnika zaposlenih u privrednim subjektima i javnim institucijama u vrijeme pandemije virusa korona, te je saopšteno da su radnicima koji su sindikalno organizovani u najvećem broju poslodavci u potpunosti primijenili Zakon o radu i kolektivne ugovore i nije bilo otpuštanja, a plate isplaćuju u punom iznosu.

Pojedini poslodavci u metalskoj industriji, rudarstvu i trgovini prehrambenom robom nagradili su dodatni trud i radnicima isplatili novčane bonuse, napominju iz Saveza sindikata.

U saopštenju se naglašava da je sindikat u punom kapacitetu djelovao u svim sindikalnim organizacijama i time doprinio da se kršenje radničkih prava svede na minimum.

"Pozitivno je ocijenjena i odluka Saveza sindikata Republike Srpske da se u vrijeme vanrednog stanja pomogne radnicima koji nisu članovi sindikata, te da im se pruži potpuna besplatna pravna pomoć", dodaje se u saopštenju.

Svi radnici koji su se obratili Službi za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske uspjeli su da ostvare zakonom zagarantovana prava, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske održalo je onlajn sjednicu u skladu sa statutarnim ovlaštenjima i preporukama nadležnih institucija Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti