Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bez reformi nema novca ni kandidatskog statusa

25.12.2020. 09:31 / Izvor: Dnevni Avaz

Postoje neslaganja i s Federacijom BiH i s Republikom Srpskom vezano za novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Za postizanje dogovora će biti neophodan kompromis svih strana. Mi smo spremni u svakom trenutku ponovo početi razgovore. Izjavio je ovo u razgovoru za "Dnevni avaz" Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, komentirajući činjenicu da nije postignuta saglasnost oko Pisma namjere i trogodišnjeg aranžmana s MMF-om.

Iz ove flnansijske organizacije je rečeno prije nekoliko dana da s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu još nije postignut dogovor zbog nedostatka konsenzusa u vezi s reformama koje bi trebale biti dio programa. Zbog toga je na čekanju kreditni aranžman težak 1,5 milijardi maraka. Nesuglasice dolaze u trenutku kada se sve ekonomije bore s posljedicama pandemije koronavirusa i novi aranžman bio bi od velike pomoći entitetskim budžetima.

"Odgovor na pandemiju je inicijalno bio veoma efikasan u pogledu kontrole širenja virusa. Međutim, "lockdown" u proljeće je ostavio snažne posljedice na ekonomske aktivnosti, a nedostatak koordinacije između vlasti ometa oporavak. Bankarski sektor je pokazao otpornost zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala i likvidnosti koji su stvarani posljednjih godina", govori Jewell.

On tvrdi da u BiH imaju povjerenje u svoju valutu zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora.

"Gledajući naprijed, mi vjerujemo da je potrebna veća podrška i stanovništvu i poslovnim subjektima da bi osigurali održiv oporavak. Mjere bi mogle uključiti daljnje subvencioniranje plaća, smanjenje poreznog opterećenja rada, proširenje naknada za nezaposlenost i poboljšanje programa kreditnih garancija", ističe Jewell.

Na pitanje koliko su bh. vlasti svjesne da je prije aranžmana potrebno provesti određene reforme, odgovorio je da su vlasti upoznate s tim koje su to reforme koje traže od njih da provedu u okviru novog programa.

"Ove reforme nije teško provesti iz tehničkog ugla posmatranja, a nisu ni "ekonomski bolne". Štaviše, ove reforme se mogu brzo implementirati, a donijele bi koristi stanovništvu Bosne i Hercegovine. Dalje, mnoge od ovih reformi bi približile BiH stjecanju kandidatskog statusa s EU. Ali, kako sam već rekao, za postizanje dogovora po pitanju programa bit će potreban kompromis svih", rekao je Jewell.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti